Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Predstavljen program 22. Splitskog Filmskog Festivala

25.08.2017. Ziher.hrFoto: press

U Splitu je u četvrtak, 24. kolovoza predstavljen program 22. izdanja Splitskog filmskog festivala, koji će biti održan od 9. do 16. rujna ove godine. U osam dana na festivalu otvorenom svekolikim filmskim formama, sadržajima i raznim kinematografijama, bit će prikazan velik broj filmova etabliranih redatelja, debitanata i novootkrivenih talenata koji prelaze komercijalna ograničenja.

Filmski program podijeljen je u osam segmenata: Konkurenciju dugometražnog i Konkurenciju kratkometražnog filma, Hrvatski film, Forum, Frame Extended, Nove medije, Hommage i Next door, dok će u posebnom dijelu programa biti održane radionice i predavanja koje će voditi domaći i strani gosti STFF-a.

Na Festivalu će, između ostalog, biti prikazani nikad viđeni filmovi kinematografija zemalja Trećeg svijeta: Indije, Irana, Mexica, Filipina……

Tema ovogodišnjeg Split film festivala je (okrutna) stvarnost>< virtualna (stvarnost), a na tu temu u konkurenciji dugometražnog filma bit će prikazan film austrijskog redatelja Virgila Widricha „Noć od tisuću sati“, koji je u potpunosti sniman koristeći virtualnu scenografiju back projekcijom. U dugometražnom filmu „DHOGS“, španjolskog redatelja Andresa Goteira, akteri su zapravo subjekti promatranja.

U segmentu Novih medija poznati newyorkški umjetnik G.H. Hovagimyan predstavit će kompleksnu  instalaciju AT/VR skulptura. Hovagimyan će također, kao dio posebnog programa, održati predavanje pod nazivom „Augmented reality – kako ja to radim”.

splitski filmski festival

Foto: press

Filmski segment Hommage posvećen je poznatom njemačkom redatelju eksperimentalnih filmova, koji je preminuo u siječnju, Werneru Nekesu. On je osamdesetih godina za vrijeme Sabora alternativnih filmova boravio u Splitu sa svojim filmom “Uliks“ i dokumentarcem “Film prije filma“. U znak sjećanja na Nekesa, STFF će prikazati njegov dugometražni film “Dan slikara“.  U  spomen na Toma Gotovca u segmentu Hommage bit će prikazan i kratki videozapis “Usputne priče – Božji prst“ Željka Radivoja.

U znak sjećanja na karizmatičnog filmskog autora, intelektualca i umjetnika, ove godine STFF uvodi nagradu Ivan Martinac. Nagrada će biti dodijeljena hrvatskim autorima za kreativno i inovativno korištenje filmskog jezika u čijem izričaju dominira upotreba specifičnih, kinestetskih, filmsko-izražajnih sredstava ostvarivih samo u mediju pokretnih slika.

U posebnom dijelu programa članica žirija konkurencije dugometražnog filma Caroline Chomienne održat će predavanje o filmskoj režiji, a britanski redatelj George Barber održat će predavanje pod nazivom „Gruba stvarnost/Poetska stvarnost“. Splitska doktorica fotografije Ana Peraica govorit će o selfijima kao izvješćima nesigurne stvarnosti.

U žiriju konkurencije dugometražnog filma su francuska redateljica i producentica Caroline Chomienne, redatelj Hrvoje Hribar i britanski umjetnik i redatelj Matthew Noel-Tod. Žiri u konkurenciji kratkometražnog filma čine filmski kritičar Duško Dimitrovski, nizozemska umjetnica i producentica Merel Mirage i dramatičar Ivan Vidić.

Opširnije o Festivalu možete saznati na linku.

(Visited 25 times, 1 visits today)

Komentari