Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Preko BAFTA-e do Oscara: Tko su ovogodišnji pobjednici?

17.02.2014. Ziher.hr

Foto: Facebook.com

Foto: Facebook.com

Jučer je u ranim jutarnjim satima po našem vremenu održana dodjela Britanske akademije za film i televiziju u 2014., BAFTA. Najviše ”engleskih zlatnih kipića” na kućnoj polici imat će ekipa filma Gravity i 12 Years a Slave. Prvi je od jedanaest nominacija osvojio nagrade za najbolje efekte, kinematografiju, originalnu glazbu, a Alfonso Cuaron onu za najboljeg redatelja, dok je 12 years a slave odnio najbitniju, za najbolji film (i Chiwetel Ejiofor za najboljeg glavnog glumca).

Koliko je moguće povlačiti paralelu između dviju prestižnih nagrada, nije lako reći. Od proteklih 20 dodjela, BAFTA i Oscari podudarali su se u njih jedanaest. Dovoljno često da se zapitamo, dovoljno rijetko da se ne oslanjamo na tu ideju. Ipak je zanimljivo da se zadnjih pet godina podudara izbor Amerikanaca i Velike Britanije. Tome se razlog može tražiti u činjenici da se dodjela prije održavala u travnju nakon Oscara, a ovako je konačno istupila iz zadnjih redova i pridružila se sezoni dodjela nagrada.

U neke pobjede ipak nije bilo sumnje. Primjerice ona Cate Blanchett za najbolju glumicu (Blue Jasmine), The Great Beauty za najbolji strani film i The Act of Killing za najbolji dokumentarac. Osim u pobjedničkom filmu, domaća publika imat će priliku uživati u još dva od preostalih nominiranih iz kategorije dokumentarnog filma na ovogodišnjem Zagreb DOX Festivalu koji počinje 23. veljače. Jedan je The Armstrong Lie, posljednji uradak jednog od važnijih redatelja dokumentarnog filma danas, Alexa Gibneya, te Blackfish Gabriele Cowperthwaite.

(Visited 25 times, 1 visits today)

Komentari