Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Izvedbene umjetnosti

Premijera “Dubrovačke trilogije” na Dubrovačkim ljetnim igrama

07.08.2015. Tim HrvaćaninFoto: www.dubrovnik-festival.hr

Druga dramska premijera 66. Dubrovačkih ljetnih igara, „Dubrovačka trilogija“ prema dramama Ive Vojnovića u režiji Staše Zurovca i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, održat će se u nedjelju, 9. kolovoza, u Kneževom dvoru i ispred Dvora. Dubrovačke ljetne igre zadnji su puta sva tri dijela ovog kultnog djela Iva Vojnovića na scenu postavile 1999. godine u režiji Joška Juvančića, a novo čitanje potpisuje plesač i koreograf, bivši prvak Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Staša Zurovac.

Prva dva dijela slavne Vojnovićeve drame, „Allons enfants!…“ i „Suton“, igrat će se u atriju Kneževa dvora, a pred Dvorom treći dio „Na taraci“. Ovo, za Dubrovnik uvijek aktualno djelo koje prikazuje pad Republike i propadanje dubrovačkog plemstva, ponudit će u ovoj premijeri novo viđenje vječnih pitanja i doživljaja „Trilogije“ danas.

Dramaturšku preradbu, izbor dramskih glumaca i izbor prostora igranja napravila je Mani Gotovac, pomoćnica intendanta za dramski program koja je ovaj naslov i uvrstila u ovogodišnji program. Pritom je istaknula da su temeljni motivi nove interpretacije odnosi majke i kćeri, oca i sina te žene i muškarca koji se vole.

Foto: www.dubrovnik-festival.hr

Foto: www.dubrovnik-festival.hr

Matej Meštrović skladao je glazbu koju u predstavi i izvodi na klaviru, kostimografiju je napravila Doris Kristić, a svjetlo je oblikovao Marko Mijatović. Savjetnica za jezik dramskom ansamblu je Doris Šarić Kukuljica. Festivalski dramski ansambl čine: Mislav Čavajda koji igra u sva tri dijela i to Orsata, kapetana Lasića i Tudizija; Jadranka Đokić koja također igra u sva tri dijela i to Dešu, Pavlu i barunicu Lidiju; Judita Franković u ulogama Kristine, Ore i Ide.

Milka Podrug Kokotović Orsatova je tetka Ane Menze-Bobali, Dubravka Miletić je Mare Beneša u „Sutonu“, dok Doris Šarić Kukuljica igra gospođu Maru u „Na taraci“, a Boris Svrtan kneza u „Allons enfants!“ te gospara Lukšu u „Na taraci“. Značajne uloge ostvaruju i Maro Martinović, Nikša Kušelj, Helena Buljan, Nikša Butijer, Gloria Dubelj, Nikola Baće, Andrej Kopčok, Ivan Čuić, Adrian Pezdirc, Mateo Videk, Maro Drobnić, Nikola Sekulo, Ivona Radić i Laura Hladilo.

Nakon premijerne izvedbe u nedjelju, 9. kolovoza, „Dubrovačka trilogija“ odigrat će se još i 10., 11., 12. i 13. kolovoza. Ulaznice za sve izvedbe su gotovo rasprodane.

(Visited 196 times, 1 visits today)

Komentari