Istaknuto
06.12.2017.

Ganz novi i Dance_Inn festival udružuju snage u fokusu na suvremenu izvedbenu umjetnost i live art. Festival će donijeti dvije premijeri, nekoliko radionica, tribina i rezidencija, a uoči festivala u Zagrebu gostuje Matthias Lilienthal, producent, kustos i ravnatelj Munchner Kammerspiele.

03.12.2017.

Gospođice iz Avignona smatraju se jednim od najvažnijih, ujedno i najkontroverznijih radova u umjetnosti 20. stoljeća. Povjesničari umjetnosti već se desetljećima bave misterioznim pogledima ženskih likova i njihovim revolucionarnim oblikovanjem kojemu su prethodile brojne Picassove skice i prepravke...

Izvedbene umjetnosti

Premijera predstave “Ispravci ritma” BADco. i HNK u Zagrebu

18.11.2017. Ziher.hr

U subotu, 18. studenog u Tonskom studiju HNK u Zagrebu bit će premijerno izvedena predstva “Ispravci ritma” u koprodukciji izvedbenog kolektiva BADco., Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igra. Predstava je okupila izniman tim suradnika: književnika Gorana Ferčeca kao autora teksta, vizualne umjetnike Marka Tadića kao autora scenografije i Silvija Vujičića kao autora kostima, austrijskog kompozitora Radua Malfattija te Alena Sinkauza i Nenada Sinkauza kao autore glazbe i zvuka.

Umjetnički tim predstave čine i redatelj Goran Sergej Pristaš, koreografkinja Nikolina Pristaš te dramaturzi Ivana Ivković, Tomislav Medak i Diana Meheik. Predstavu izvode članice BADco. Ana Kreitmeyer i Nikolina Pristaš te članovi ansambla Drame HNK Livio Badurina, Mislav Čavajda i Duško Gojić, a glazbu član orkestra Opere HNK Ivan Bošnjak.

Četrdeset godina nakon pripovijetke Pavla Pavličića “Dobri duh Zagreba” dramski tekst “Ispravci ritma” Gorana Ferčeca vraća se temi opsesije ritmom gradskog života i uloge zločina u njemu. Predstava se pita: može li kazalište utjecati na ritam grada, njegovih stanovnika, političke svakodnevnice, može li kazalište ponuditi estetička istraživačka oruđa i oblike isljeđivanja nasilja i njihovih posljedica?

Predstava problemski pristupa zgradi HNK, unutarnjoj organizaciji prostora koji postaje osmatračnicom trga, grada, teritorija i kozmosa što ga okružuju. Rijetko korišten Tonski studio pretvara se u kabinet u kojem su sabrani čudnovati aparati i indicije događaja kojem izvedba ulazi u trag.

BADco. je izvedbeni kolektiv koji djeluje u Zagrebu od 2000. godine. Jezgru kolektiva čine Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš i Zrinka Užbinec. Polazeći od plesne umjetnosti i koreografije, BADco. se sustavno bavi istraživanjem postupaka izvedbe, predstavljanja i gledanja. Predstave i instalacije BADco. predstavljene su na Dubrovačkim ljetnim igrama, festivalu Steirischer Herbst, Venecijanskom bijenalu, berlinskoj Volksbühne i mnogim drugim izvedbenim i izložbenim prostorima diljem svijeta.

Komentari