Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Premijera nagrađivanog multimedijskog projekta “Krleža, stani u red!” u Pogonu Jedinstvo

05.04.2018. Ana BaturinaFoto: vesnamackovic.com

Vesna Mačković autorica je, izvođačica i producentica predstava suvremenog plesa te multimedijalnog i eksperimentalnog kazališta. Ova samostalna umjetnica izražava se kroz umjetnost performansa i videa te eksperimente glasa i zvuka; problematizirajući odnose izvođač-publika, pitanja diskriminacije, odnose moći, ali i cijene umjetnosti. Također, bavi se temom tijela pa većina izvedbi ujedno ispituje granice fizičkoga teatra. Vesna Mačković pokretačica je inicijative Umjetnost dostupna svima. Od 2014. godine osmišljava vlastite autorske i suautorske projekte, a do sada je surađivala s Montažstrojem, IMRC-om, Bacačima sjenki, Alenom i Nenadom Sinkauzom, Vedranom Hlebom…

Niz osvojenih nagrada odnedavno je upotpunjen još jednom, i to Međunarodnom nagradom za audio fikciju u kategoriji studentskog žirija Sarah Lawrence college za radiofonijsku dramu “Krleža, stani u red!”. Sretne vijesti stigle su iz New Yorka, svega par dana prije zagrebačke premijere nagrađenog teksta.

Krleža, stani u red!” multimedijalna je kazališna predstava koja tematizira nevidljivost umjetnika danas. Scenski rad nastao je iz istoimene radio-drame premijerno izvedene u emisiji Ars acustica Trećeg programa Hrvatskog radija u listopadu 2017. godine. Autorica Vesna Mačković koristeći glasove izvođača i iPad looper s efektima uživo proizvodi eksperiment glasa, zvuka i teksta na temu nevidljvosti umjetnika, nečujnosti ili krivo-čujnosti.

“Izvođači koriste tekst koji im je autorica nametnula, ali ga i izvrću i premeću po svojoj želji. Autorica usprkos i unatoč toj neposlušnosti izvođača njihove glasove manipulira uživo te zvukovi do publike ipak dolaze u njenoj režiji i montaži. Ni sami izvođači nisu sigurni u što će se pretvoriti ono što proizvedu kad otvore usta i puste glas. A gdje je u svemu tome umjetnik? Pozvan je, došao je na vrijeme, ali nitko ga ne primjećuje. Krleža, stani u red! Zakuska je servirana. Pripremili smo i zabavno-glazbeni program”, stoji u najavi izvedbe.

U predstavi sudjeluju Tonka Kovačić, Vesna Mačković, Vilim Matula, Ida Fučić, Roko Nakić i Vilim Ostović. Premijera ove multimedijalne izvedbe održat će se 5. travnja u Pogonu Jedinstvo, s početkom u 20h. Repriza predstave je 6. travnja.

(Visited 29 times, 1 visits today)

Komentari