Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Premijera ‘Lulu’ Jerneja Lorencija u HNK Zagreb

26.03.2015. Ziher.hr
Foto: www.hnk.hr

Foto: www.hnk.hr

Drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu premijerno će 28. ožujka izvesti kultni komad Lulu, nastao prema predlošcima Franka Wedekinda Zemaljski duh i Pandorina kutija. Predstavu režira slovenski redatelj Jernej Lorenci, višestruko nagrađivan u zemlji i inozemstvu.

Djela kontroverznoga njemačkog pisca Franka Wedekinda snažno su utjecala na europsku književnost 20. stoljeća. Njegov poetski jezik, mašta, prodor u iracionalno, otvoren pristup seksualnosti, ismijavanje malograđanskog morala i postojanost u pobuni, osigurali su mu mjesto buntovnika modernoga kazališta.

U Hrvatskoj je Wedekindova Lulu izvedena samo jednom, davne 1930.g. u režiji Tita Strozzija, sa slavnom Vikom Podgorskom u naslovnoj ulozi. Jedan od tadašnjih kritičara navodi kako je već i samo ime autora bila dovoljna reklama, a tisak je bučno najavljivao društvene pikanterije i prvorazrednu senzaciju kako bi pobudili interes publike.

Foto: www.hnk.hr

Foto: www.hnk.hr

Lulu je Wedekind napisao nakon boravka u Parizu, koji je koncem 19. stoljeća središte europske dekadencije i otjelovljenje moderne urbanosti. Tamo se strastveno zaljubio u svijet cirkusa, i kabarea. Drama o zanosnoj bludnici Lulu, uobličila je sliku o femme fatale, i ubrzo osvojila svjetske pozornice, a kasnije i filmske dvorane.

Jernej Lorenci, u naponu umjetničke snage, postavlja u HNK-u raskošnu i senzualnu predstavu koja ispituje tajanstvene predjele ljudske duše. Njegovo kazalište je provokativno i angažirano, a u središtu mu je slavljenje glumačke umjetnosti. Strast kojom pristupa popularnim formama obuhvaća širok raspon od zabavnih do metafizičkih oblika.

U velikoj ansambl predstavi koju predvodi Daria Lorenci Flatz u naslovnoj ulozi, glume Bojan Navojec, Goran Grgić, Franjo Kuhar, Dragan Despot, Luka Dragić, Vlasta Ramljak, Dušan Bućan, Siniša Popović, Nikša Kušelj, Mirta Zečević, Dora Lipovčan, Lana Barić i Barbara Vicković. Dramaturgiju potpisuje Matic Starina, scenograf je Branko Hojnik, kostimografkinja Belinda Radulović, a skladatelj Branko Rožman.

(Visited 100 times, 1 visits today)

Komentari