Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Premijera međunarodne trilogije 'Janje/Kokoš/Orao' u Sarajevu

06.12.2014. Ziher.hr
Foto: www.mess.ba

Foto: www.mess.ba

U Sarajevskom ratnom teatru 5. je prosinca bio premijerno izveden projekt „JANJE/ KOKOŠ/ORAO: Stoljeće jedne porodice“, nastao u dramaturgiji Jelene  Kovačić, Bojane Vidosavljević, Adnana Lugonića, Darija Bevande, Tvrdoglavoga i Franza Xavera Kroetza te u režiji Anice Tomić, Selme Spahić i Ane Tomović.

Projekt je rađen u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, Međunarodnog kazališnog festivala MESS – Scena MESS  i BITEF teatra, prve izvedbe su 5. i 6.  prosinca u Sarajevskom ratnom teatru u Sarajevu, te 29. prosinca u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici.

Foto: www.mess.ba / Kokoš

Foto: www.mess.ba / Kokoš

“Stoljeće jedne porodice” je dvanaestomjesečni projekt financiran iz sredstava Europske unije iz programa Sarajevo 2014, a projektom se želi doprinijeti obilježavanju 2014. kao godine prenošenja europskih vrijednosti i pomirenja, raznolikosti i predanosti s izazovima u Bosni i Hercegovini, otvoreno se suočavajući s prošlošću, te naglašavajući multietnički karakter Bosne i Hercegovine. Režiju potpisuju tri redateljice koje žele ispričati jednu priču otvorenu u širini različitih značenja, ali sažetu u svom osobnom odnosu sa vlastitom prošlošću.

Foto: www.mess.ba / Janje

Foto: www.mess.ba / Janje

ZKM je u Sarajevu premijerno izveo svoj dio trilogije „Janje“ u režiji Anice Tomić. U predstavi  glume Dubravka Kovjanić, Ivana Krizmanić, Vedran Živolić i Enes Salković. Anica Tomić je kazala da „balkanski narodi imaju svojevrsan ‘višak historije’ koji se i dalje iz devedesetih godina preljeva u današnje vrijeme“. Dodala je kako su u pripremi predstave istražili činjenicu da nijedan teritorij u našim državama nije bio oslobođen krvi, zla ili agresije u proteklih sto godina.

Kokoš” se bavi pitanjem etičkog sivila u ratu, a redateljica Selma Spahić navela je da predstava, kao i drugi dijelovi trilogije, otkriva intimnu stranu ratova.

Foto: www.mess.ba / Orao

Foto: www.mess.ba / Orao

Predstava koja će zaokružiti trilogiju je “Orao” redateljice Ane Tomović i Bitef teatra iz Beograda. Dramaturg predstave Vuk Ršumović naglasio je da se “Orao” bavi posljednicama rata, odnosno činjenicama šta se događa u miru s ljudima koji su iz rata izašli kao invalidi.

Predstava „Janje/Kokoš/Orao  bit će premijerno izvedena u Beogradu u  BITEF  Teatru  15. siječnja, a u Zagrebačkom kazalištu mladih 23. siječnja 2015. godine.  

(Visited 157 times, 1 visits today)

Komentari