Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Premijera monodrame ‘Kulise života’ Rosanne Bubole u riječkom HNK

24.03.2015. Ziher.hr
Foto: www.hnk-zajc.hr

Foto: www.hnk-zajc.hr

Monodrama “Le quinte della vita / Kulise života” autorice Rosanne Bubole, glumice Talijanske drame koja predstavi i izvodi, premijerno će biti izvedena u srijedu, 25. ožujka, u foyeru HNK Ivana pl. Zajca.

Tekst je, kako je kazala Bubola, nastao „u dahu“ tijekom jedne noći, a riječ je o obračunu jedne glumice s vlastitim izborom odnosno glumačkim pozivom. Naime, riječ je o glumici bez stalnog angažmana, koja odlazi na brojne audicije i gotovo uvijek biva odbijena jer je – previsoka. O predrasudama i  gubitku pravih vrijednosti ova antijunakinja, glumica nesigurnog i nestabilnog života uvijek u potrazi za poslom, progovara na vrlo ironičan način.

Jedina sigurnost su osjećaji, prijatelji i sam život, koji unatoč svim poteškoćama, ipak ostaje divan. Kako je kazala autorica i glumica, tekst je napisan s namjerom da publika s predstave ode s osmijehom zbog poruke da  život ipak jest i ostaje – lijep. Inače, Bubola je istaknuta umjetnica talijanske nacionalne manjine, ne samo zbog svog glumačkog rada, već zahvaljujući mnogim nacionalnim i međunarodnim književnim nagradama, od kojih je posljednju, prestižnu nagradu Istria Nobilissima 2013. dobila upravo za ovaj tekst.

Foto: www.hnk-zajc.hr

Foto: www.hnk-zajc.hr

Redatelj Mario Brandolin, gost iz Trsta koji se u riječki teatar vratio nakon sedamnaest godina, istaknuo je kako je ovaj naslov prigoda za prikazivanje mnogih lica kazališta i načina na koji kazalište može, kroz fikciju, doći do istine, postati razlog života. Osim toga, istaknuo je veliku slobodu koju su on i Rosanna Bubola imali u promjenama i strukturiranju originalnog teksta, koji je u konačnici postao spoj dramatičnog i komičnog te sinteza dva trenutka, onog u kojem se spajaju kazalište i život, glumica i osoba, pri čemu je na pozornici jedna glumica u različitim ulogama.

Rosanna Bubola u predstavi  pjeva i jedan song čiji je tekst također napisala, a uglazbio ga je Bruno Nacinovich. Scenograf je Toni Plešić, a kostime je odabrala Manula Paladin Šabanović. Nakon izvedaba u Rijeci, predstava će gostovati u nekoliko mjesta u Istri, kao poklon tamošnjim talijanskim zajednicama. Prigodom riječkih izvedbi moći će se kupiti narcisi u sklopu nastavka suradnje i podrške humanitarnoj akciji prikupljanju sredstava za rad Udruge Nada Rijeka za žene oboljele i liječene od raka dojke.

(Visited 47 times, 1 visits today)

Komentari