Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Izvedbene umjetnosti

Premijera monodrame ‘Kulise života’ Rosanne Bubole u riječkom HNK

24.03.2015. Ziher.hrVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.hnk-zajc.hr

Foto: www.hnk-zajc.hr

Monodrama “Le quinte della vita / Kulise života” autorice Rosanne Bubole, glumice Talijanske drame koja predstavi i izvodi, premijerno će biti izvedena u srijedu, 25. ožujka, u foyeru HNK Ivana pl. Zajca.

Tekst je, kako je kazala Bubola, nastao „u dahu“ tijekom jedne noći, a riječ je o obračunu jedne glumice s vlastitim izborom odnosno glumačkim pozivom. Naime, riječ je o glumici bez stalnog angažmana, koja odlazi na brojne audicije i gotovo uvijek biva odbijena jer je – previsoka. O predrasudama i  gubitku pravih vrijednosti ova antijunakinja, glumica nesigurnog i nestabilnog života uvijek u potrazi za poslom, progovara na vrlo ironičan način.

Jedina sigurnost su osjećaji, prijatelji i sam život, koji unatoč svim poteškoćama, ipak ostaje divan. Kako je kazala autorica i glumica, tekst je napisan s namjerom da publika s predstave ode s osmijehom zbog poruke da  život ipak jest i ostaje – lijep. Inače, Bubola je istaknuta umjetnica talijanske nacionalne manjine, ne samo zbog svog glumačkog rada, već zahvaljujući mnogim nacionalnim i međunarodnim književnim nagradama, od kojih je posljednju, prestižnu nagradu Istria Nobilissima 2013. dobila upravo za ovaj tekst.

Foto: www.hnk-zajc.hr

Foto: www.hnk-zajc.hr

Redatelj Mario Brandolin, gost iz Trsta koji se u riječki teatar vratio nakon sedamnaest godina, istaknuo je kako je ovaj naslov prigoda za prikazivanje mnogih lica kazališta i načina na koji kazalište može, kroz fikciju, doći do istine, postati razlog života. Osim toga, istaknuo je veliku slobodu koju su on i Rosanna Bubola imali u promjenama i strukturiranju originalnog teksta, koji je u konačnici postao spoj dramatičnog i komičnog te sinteza dva trenutka, onog u kojem se spajaju kazalište i život, glumica i osoba, pri čemu je na pozornici jedna glumica u različitim ulogama.

Rosanna Bubola u predstavi  pjeva i jedan song čiji je tekst također napisala, a uglazbio ga je Bruno Nacinovich. Scenograf je Toni Plešić, a kostime je odabrala Manula Paladin Šabanović. Nakon izvedaba u Rijeci, predstava će gostovati u nekoliko mjesta u Istri, kao poklon tamošnjim talijanskim zajednicama. Prigodom riječkih izvedbi moći će se kupiti narcisi u sklopu nastavka suradnje i podrške humanitarnoj akciji prikupljanju sredstava za rad Udruge Nada Rijeka za žene oboljele i liječene od raka dojke.

(Visited 61 times, 1 visits today)

Komentari