Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Izvedbene umjetnosti

Premijera muzičke komedije Talijanske drame 'Pseudolusove muke' u riječkom HNK

23.10.2014. Ziher.hr
Foto: www.hnk-zajc.hr

Foto: www.hnk-zajc.hr

Svojom prvom premijerom u sezoni, muzičkom komedijom „Le fatiche di Pseudolus“ / „Pseudolusove muke“,  ansambl Talijanske drame vraća se najvećem komediografu starorimske književnosti Titu Makciju Plautu, a time, kako je naglasila ravnateljica Talijanske drame Leonora Surian, i svojoj publici.

Riječ je o predstavi u adaptaciji i režiji Giovannija Battiste Stortija, odnosno o komediji karaktera i zapleta, političkoj satiri čiji su likovi, zaplet i komika temeljeni na dijalozima koji su preuzeti iz Plautovih triju komedija: “Hvalisavi vojnik”, “Lažljivac” i “Avet”.

Naime, u antičkome Rimu, rob Pseudolus pod svaku cijenu želi dobiti slobodu. Ne bi li u tome uspio, odluči pomoći svome gospodaru – mladom Rimljaninu zaljubljenom u prekrasnu služavku – da osvoji srce svoje ljubljene, koje je već obećano nekome drugome.

Naslovnu ulogu tumači Giuseppe Nicodemo, dok su u ostalim ulogama Bruno Nacinovich, Elvia Nacinovich, Alessandro Maione, Rosanna Bubola, Leonora Surian, Mirko Soldano, Elena Brumini, Lucio Slama, Anton Toni Plešić, Alida Delcaro i Andrea Slama, a glumi i član ansambla Hrvatske drame Denis Brižić.

Foto: www.hnk-zajc.hr

Foto: www.hnk-zajc.hr

U predstavi sudjeluju i članovi riječkog Baleta: Svetlana Rassklazova, Svetlana Andrejčuk, Marina Grgurić, Danijela Menkinovski, Dmitrij Andrejčuk, Vitalij Klok, Daniele Romeo te Joseph Cane. Koreografiju je, zajedno s članovima Baleta, osmislila Elena Brumini, scenografiju Toni Plešić, a kostime Sandra Dekanić. Originalnu glazbu skladao je Zvjezdan Ružić, a  izvodi ju uživo jazz band što ga čine Filippo Orefice, Luka Veselinović i Adriano Bernobić.

Kako su naglasili na konferenciji za novinare,  glumice i glumci Talijanske drame zajedno s članovima autorskog tima predstave pozivaju i onu publiku izvan talijanske manjine da otkrije novu komediju, a istodobno i antičke, uvijek aktualne korijene,  koji su insprirali najveće pisce kroz povijest, a nastavljaju nas inspirirati do danas. Predstavu prate titlovi s hrvatskim prijevodom.

Povodom premijere nove predstave Talijanske drame, u kazališnom foyeru bit će postavljena izložba djela likovnog umjetnika, rođenog Riječanina Bruna Paladina, što predstavlja doprinos promicanju talijanske kulture i multikulturalnosti po kojoj je riječki HNK Ivana pl. Zajca poznat. Naime, kako je pojasnila Leonora Surian, uz svaku će predstavu Talijanske drame biti postavljena izložba jednog od umjetnika, pripadnika talijanske nacionalne manjine iz Hrvatske ili Slovenije.

Premijera predstave je u subotu, 25. listopada, a sljedeće izvedbe su 27. i 28. listopada.

Komentari