Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Glazba

Premijera “Oblivious to Gravity V” u Francuskom paviljonu u sklopu MBZ-a

15.04.2015. Ziher.hr[Gerriet. K. Sharma] Foto: Damir Žižić / Kultura promjene SC
Vrijeme čitanja: 2 minute

U sklopu 28. MBZ-a u nedjelju, 19. travnja, u Francuskom paviljonu održat će se premijera projekta Oblivious to Gravity V, skladatelja i sound artista Gerrieta K. Sharme. Početak je u 23:59 sati, a ulaz isključivo s pozivnicom. Ova koprodukcija 28. Muzičkog biennala Zagreb i Muzičkog salona Kulture promjene SC-a predstavit će publici festivala prvenstveno unikatan i inovativan projekt.

Skladatelj i umjetnik zvuka Gerriet K. Sharma studirao je medijsku umjetnost na Akademiji medijske umjetnosti u Kölnu i elektroakustičnu kompoziciju/računalnu glazbu na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu (KUG), gdje je trenutno na doktorskom studiju. Sharma je od 2009. izveo niz “zgrada-skladbi” (skladbi za zgrade / skladbi nastalih s pomoću zgrada). Privremeno napuštene zgrade u raznim europskim gradovima koriste se kao prostor za smještanje zvuka, postaju integralan i taktilan dio zvukovnih kompozicija s više kanala, koje se posjetiteljima predstavljaju nakon temeljitog istraživanja i skladanja in situ.

Elektroakustičku umjetnost stvorenu u ateljeu {kA}: suprotstavlja svakodnevici.  Cilj nije samo u zgradi isprobati ideju iz elektrokompozicijske teorije, nego stvoriti temelj za dugotrajno istraživanje koje će naposljetku rezultirati stvaranjem instrumenta nadahnutog radom u zgradama i njihovim utjecajem na umjetničku kompoziciju. Pritom se u obzir uzimaju razlike u akustici, arhitekturi, povijesti i okolini zgrada. Zbog toga se ni kompozicija ni “koncert zvučnika” ne izvode u koncertnoj dvorani ili studiju za elektroničku glazbu, nego u prostoru koji je inače namijenjen za druge svrhe i čiji je arhitektonski karakter integralni dio ili čak osnova za skladbu i njezinu prezentaciju.

Foto: Damir Žižić / Kultura promjene SC

Foto: Damir Žižić / Kultura promjene SC

Skladatelj je 2011. osnovao ansambl Chambers for Space Inquiries u svrhu međunarodnog predstavljanja projekta. Njegov je instrument alat za zvukovnu instalaciju in situ (issit). Jedinstveni instrument sastoji se od mobilnog seta 32 aktivna zvučnika (uključuje i konvertere, audiosučelja, prijenosna računala, stalke, kolutove za kablove, kutije, itd), napredni mobilni sustav s više kanala koji dopušta maksimalnu fleksibilnost pri radu u zgradi. Nakon mjeseci planiranja i testiranja, instrument je dizajniran i izrađen na Institutu za elektronsku glazbu i akustiku pri Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu.

Ponovno otvoreni Francuski paviljon Studentskog centra zbog svoje je akustike izuzetno inspirativan prostor za zvučna istraživanja, a Sharma je upravo za taj prostor kreirao novu Building Sound Composition (Kompoziciju za zgradu), peto u nizu djela iz linije Oblivious to Gravity, u kojima od 2009. godine istražuje različite prostore i zgrade, proučava njihovu povijest, arhitekturu i specifičnu akustiku i na temelju tog istraživanja stvara site-specific kompoziciju.

Izvedbe su na rasporedu od 20. do 24. travnja u Francuskom paviljonu, također u 23:59 sati. Ulaz je besplatan. Budući je zbog specifičnosti projekta broj sjedala ograničen, ulaznice se mogu rezervirati na mail adresu mbz.office@hds.hr ili broj telefona 01 6443 135. Iste se podižu na blagajni Teatra &TD, dva sata prije početka programa, od 22 sata.

(Visited 161 times, 2 visits today)

Komentari