Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Premijera opere ‘Ekvinocij’ u HNK Zagreb

20.03.2015. Ziher.hr
Foto: www.hnk.hr

Foto: www.hnk.hr

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu jučer je, 19. ožujka, premijerno izvedena opera Ekvinocij Ive Brkanovića po ravnanjem Nikše Bareze i u režiji talijanskog redatelja slovenskih korijena Igora Pisona. Kostimografkinja je Evelin Arweck, a scenografkinja Nicola Minnsen. Partituru je za ovu prigodu priredio skladateljev sin Željko Brkanović.

Započevši glazbeni put tridesetih godina 20. stoljeća, Ivan Brkanović je svojim stvaralaštvom bio i ostao dosljedan pobornik nacionalnog smjera glazbene umjetnosti. U većini svojih djela ujedinio je psihološke značajke hrvatskoga glazbenog folklora i vlastitu umjetničku individualnost te je stvorio impozantan opus od sto trideset djela. Ekvinocij je bilo njegovo prvo glazbeno-scensko djelo. za što je nadahnuće pronašao u dramskom tekstu Ive Vojnovića. Ta realistička drama, izrazito društveno-kritičke dimenzije, sadržavala je upravo one elemente potrebne skladatelju za stvaranje cjelovite glazbene drame, romantične po intenzitetu osjećaja, a realistične po psihološki motiviranoj karakterizaciji likova i odnosa.

Foto: www.hnk.hr

Foto: www.hnk.hr

Vojnović je još 1895. dao poticaj za omuzikaljenje svoje drame te je kao moto Simfoničkog intermezza zapisao: Prepuštam geniju skladatelja da prenese u pozorište svu tajnu ekvinocijalne oluje. Iz nje izvire ova drama, a opet, u njoj nalazi ona svoj simbolički smisao. Ko će bolje nego muzika oživjeti divlju, veličajnu poeziju borbe između života i smrti, bilo u naravi, bilo u izmučenoj duši?

Opera je bila praizvedena 1950. u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu,  sa slavnom Marijanom Radev u ulozi Jele i Tomislavom Neralićem u ulozi Nika Marinovića, a zadnja je premijera bila u travnju 1978. U glavnim ulogama ove sezone nastupaju Ivica Čikeš i Ivica Trubić kao Frane Dražić, Tamara Franetović-Felbinger i Adela Golac Rilović kao Anica, Domagoj Dorotić i Stjepan Franetović kao Ivo Ledinić, Sofia Ameli Gojić i Dubravka Šeparović Mušović kao Jele, Siniša Hapač i Giorgio Surian kao Niko Marinović i drugi. Prve reprize su u 21. i 26 ožujka te 13. travnja.

(Visited 108 times, 1 visits today)

Komentari