Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Izvedbene umjetnosti

Premijera 'Pinocchija' Talijanske drame riječkog HNK

13.01.2015. Filip Kušter
Foto: www.hnk-zajc.hr

Foto: www.hnk-zajc.hr

U ponedjeljak, 12. siječnja, intendant HNK Zajc Oliver Frljić, ravnateljica Talijanske drame Leonora Surian te redateljica Elvia Nacinovich, uz ostatak glumačkog ansambla, predstavili su predstavu „A kada bi umjesto Pinocchija…/ E se invece di Pinocchio…“.

Prvakinja Talijanske drame Elvia Nacinovich, inspirirana klasikom talijanskog pisca Carla Collodija, postavila je na scenu svoju viziju „Pinocchija“ koji živi u suvremenom svijetu gdje je laž veća „umjetnost“ nego grijeh, a govorenje istine postaje gotovo hendikepom. Riječ je o svojevrsnom mjuziklu za djecu, ali i njihove roditelje te sve odrasle koji nisu izgubili dijete u sebi.

Na konferenciji za novinare, Frljić je izrazio zadovoljstvo i naglasio važnost povratka najmlađe publike u kazalište te dodao kako se isto tako nada da će uskoro doći do suradnje Talijanske i Hrvatske drame. Ravnateljica Talijanske drame, Leonora Surian, ne sumnja u zanimljiv i zabavan sadržaj predstave „u kojoj ima puno pjesme i smijeha“ te smatra kako jezična barijera nije problem jer je talijanska verzija predstave titlovana, a odigrat će se i hrvatska verzija. Važnu ulogu, uz glumački ansambl, imaju scenograf Dean Vukušić (koji će na dan premijere predstave održati izložbu svojih likovnih radova), kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović i kompozitor originalne glazbe, Bruno Nacinovich.

Foto: www.hnk-zajc.hr

Foto: www.hnk-zajc.hr

Elena Brumini, uz to što je kreatorica scenskih pokreta, nositeljica je predstave u obliku glavnog lika Pinocchia. Ostale uloge igraju Rosanna Bubola, Giuseppe Nicodemo, Lucio Slama, Alida Delcaro, Mirko Soldano, Anton Plešić, Nora Zdionica, Tila Bjedov, Nina Berdik, Morena Škrokov, Lili Švrljuga i Susanna Valenčić. Za kraj su istaknuli kako je bitno da dođe i publika koja ne zna talijanski jezik jer je cijela predstava dio igre glume i interpretacije na glazbu. Na taj će se način povećati broj ljudi koji gledaju Talijansku dramu, a Rijeka će time još jednom pokazati svoju multikulturalnost.

Premijera predstave je 15. siječnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku s početkom u 19:30 sati. Hrvatska će verzija predstave premijerno igrati 7.veljače. Cijena ulaznica je 60 kn.

Komentari