Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Izvedbene umjetnosti

Premijera plesne predstave ‘Paradigma’ u Galeriji SC

13.02.2015. Ziher.hr
Foto: itd.sczg.hr

Foto: itd.sczg.hr

Premijera plesne predstave Paradigma, autora Željka Drmića održat će se 13. veljače u Galeriji SC s početkom u 20 sati. Izvedbe su na rasporedu 14. i 16. veljače, također u Galeriji SC u 20 sati. 

Predstava Paradigma zamišljena je kao eksperiment, koreodrama, performans, koji se bavi odnosom ljubavnog para koji nakon dugo vremena dolazi do svojeg kraja. Uslijed snažne povezanosti i ljubavi, par počinje nalikovati jedno na drugo, njihovi identiteti mutiraju, tako da Ona poprima njegova obilježja i On njena. Postaju nadrealni blizanci. Mutacija je sveprisutna, ne samo mentalna nego i fizička.

Istu pojavu autor ParadigmeŽeljko Drmić, prepoznaje kod vlasnika kućnih ljubimaca koji nakon određenog vremena počinju ličiti na svoje ljubimce i obrnuto. U tom smislu osobna paradigma je ono što učitavamo prilikom naše interpretacije stvari i pojava oko nas. Prema Thomasu Kuhnu paradigma stvara mentalni filter kroz koji um propušta samo one informacije koje mu se uklapaju u postojeću sliku svijeta. U predstavi Paradigma „mentalni filteri“ su materijalizirani kao prozirni filteri kroz koje publika gleda predstavu. U scenskom izrazu vidimo dvoje izvođača koji se fluidno kreću uz poeziju Nicole Blackman te se polako transformiraju iz jedne slike u drugu.

Predstava Paradigma je prva predstava Udruge Kolaž, koja postoji od 2009. godine. Željko Drmić zaslužan je za koncept, režiju, scene i kostime, a zajedno s Josipom Bubaš koreografirao je i izvodi predstavu.Predstava je nastala u produkciji udruge „Kolaž“ u suradnji s Kulturom promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

(Visited 57 times, 1 visits today)

Komentari