Istaknuto
20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Izvedbene umjetnosti

Premijera plesne predstave ‘Paradigma’ u Galeriji SC

13.02.2015. Ziher.hr
Foto: itd.sczg.hr

Foto: itd.sczg.hr

Premijera plesne predstave Paradigma, autora Željka Drmića održat će se 13. veljače u Galeriji SC s početkom u 20 sati. Izvedbe su na rasporedu 14. i 16. veljače, također u Galeriji SC u 20 sati. 

Predstava Paradigma zamišljena je kao eksperiment, koreodrama, performans, koji se bavi odnosom ljubavnog para koji nakon dugo vremena dolazi do svojeg kraja. Uslijed snažne povezanosti i ljubavi, par počinje nalikovati jedno na drugo, njihovi identiteti mutiraju, tako da Ona poprima njegova obilježja i On njena. Postaju nadrealni blizanci. Mutacija je sveprisutna, ne samo mentalna nego i fizička.

Istu pojavu autor ParadigmeŽeljko Drmić, prepoznaje kod vlasnika kućnih ljubimaca koji nakon određenog vremena počinju ličiti na svoje ljubimce i obrnuto. U tom smislu osobna paradigma je ono što učitavamo prilikom naše interpretacije stvari i pojava oko nas. Prema Thomasu Kuhnu paradigma stvara mentalni filter kroz koji um propušta samo one informacije koje mu se uklapaju u postojeću sliku svijeta. U predstavi Paradigma „mentalni filteri“ su materijalizirani kao prozirni filteri kroz koje publika gleda predstavu. U scenskom izrazu vidimo dvoje izvođača koji se fluidno kreću uz poeziju Nicole Blackman te se polako transformiraju iz jedne slike u drugu.

Predstava Paradigma je prva predstava Udruge Kolaž, koja postoji od 2009. godine. Željko Drmić zaslužan je za koncept, režiju, scene i kostime, a zajedno s Josipom Bubaš koreografirao je i izvodi predstavu.Predstava je nastala u produkciji udruge „Kolaž“ u suradnji s Kulturom promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

(Visited 51 times, 1 visits today)

Komentari