Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Premijera predstave “Gorki – Alternative für Deutschland” Olivera Frljića u Berlinu

15.03.2018. Tim Hrvaćanin

U berlinskom Maxim Gorki Theateru u četvrtak, 15. ožujka premijerno će biti odigran autorski projekt Olivera Frljića “Gorki – Alternative für Deutschland“. Nekoliko dana uoči 150. rođendana slavnog ruskog i sovjetskog pisca te političkog aktivista Maxima Gorkog, Frljić će u kazalištu koje nosi njegovo ime pokušati otkriti može li dramatičar Gorki pomoći kazalištu Gorki u razumijevanju Alternative für Deutschland (radikalna njemačka desnica).

Predstava govori o reprezentativnim manama kazališta i demokraciji u 21. stoljeću. Kako u najavi predstave piše, danas svjedočimo tome da antidemokratske sile dobivaju legitimitet demokratskim sredstvima, kao što se to već dogodilo u prošlosti. Putem medija i javnog prostora te se sile mogu prezentirati i svoje stavove učiniti društveno prihvatljivima. Korak je to od toga da zahtijevaju ukidanje demokracije i diktaturu. Takvi zahtjevi već postoje u Poljskoj i Mađarskoj, a to bi se moglo dogoditi i Njemačkoj.

Ovo je prva suradnja Olivera Frljića s Maxim Gorki Theaterom, no prošle je godine u tom kazalištu gostovala njegova kontroverzna i hvaljena predstava “Kletva” iz Varšave. Frljić u Gorkom želi pratiti logiku politike kako bi preispitao mogućnost reprezentacije u kazalištu. Ako predstavnička demokracija dopušta fašističkim strankama da uđu u parlament, onda moramo preispitati demokratski sustav. Koliko vrijedi demokracija ako njezini neprijatelji vode glavnu riječ na njezinom teritoriju? Koliko vrijedi kazalište ako njegovi neprijatelji ne mogu doći do izražaja u kazališnom prostoru?

Autorski tim predstave čine i scenograf Igor Pauška, kostimografkinja Sandra Dekanić te dramaturg Aljoscha Begrich. U predstavi igraju Mehmet Ateşçi, Mareike Beykirch, Svenja Liesau, Alexander Sol Sweid, Falilou Seck, Till Wonka i Nika Mišković, bivša članica dramskog ansambla HNK Ivana pl. Zajca koja već nekoliko godina živi u Berlinu, a s Frljićem je već surađivala na predstavama “Turbofolk” i “Naše nasilje i vaše nasilje“.

Ako se idućih mjesec dana nađete u Berlinu, prve reprizne izvedbe su 17. i 23. ožujka te 7 i 12. travnja. Ako ne govorite njemački jezik, predstava igra s engleskim titlovima.

(Visited 32 times, 1 visits today)

Komentari