Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Izvedbene umjetnosti

Premijera predstave “Gulliver” Talijanske drame riječkog HNK Zajc

16.11.2015. Anja NežićFoto: www.hnk-zajc.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ansambl talijanske drame riječkoga Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca više je no zaposlen, a dio će rezultata biti vidljiv već ovoga utorka, 17. studenoga, kada će se u 19 sati na sceni “Zajc na Sušaku” u HKD-u premijerno izvesti “Gulliver”, glazbena predstava za djecu. Riječ je o predstavi nastaloj u koprodukciji Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca i Teatra Capodistria-Gledališča Koper. Tekst inspiriran “Guliverovim putovanjima” Jonathana Swifta potpisuju autorice Valentina Rivelli i Serena Di Blasio, a on se temelji na povijesnim dokumentima o životu u Rijeci i Kopru u 18. stoljeću. Predstavu je režirala Anđelka Nikolić, a uloge su pripale Bruni Nacinovichu, Eleni Brumini, Miriam Monici te glumcima koparskog kazališta, Igoru Štamulaku, Gorazdu Žilavecu i Tjaši Hrovat.

Anđelka Nikolić u najavi je predstave rekla sljedeće: „Talijanski i slovenski glumci, dvije talijanske dramaturginje, srpska redateljica i talijansko-hrvatsko-slovenska koprodukcija: svi ti „sastojci“ omogućili su da vam ponudimo neobičnu, zanimljivu i magičnu predstavu. Gulivera kroz pustolovine vodi njegova radoznalost i pažljivost prema drugima posredstvom jezika koji će mu pomoći i u sučeljavanju s drugim narodima i likovima, i u savladavanju poteškoća i nesporazuma. Kroz pjesmu, kaleidoskopske igre i žarke boje jasno se ocrtava važnost komunikacije i integracije naroda kroz jezik, taj veliki dar ljudskog bića. Guliver se predstavlja publici kao čovjek kojeg čak i susjedi krivo gledaju, jer je različit i neshvaćen od njih, sve dok ne krene na putovanje morem i upozna svijet Liliputanaca koji ga ne razumiju sve dok ne nađu zajedničku točku i u povijesti i u jeziku.“

Foto: www.hnk-zajc.hr

Foto: www.hnk-zajc.hr

U najavi je istaknuto kako Talijanska drama ovu predstavu posvećuje roditeljima i njihovoj djeci, talijanskoj nacionalnoj zajednici i svima: Hrvatima, Slovencima, Talijanima i Europljanima. Smatraju da talijansko kazalište u Hrvatskoj koje surađuje sa slovenskim kazalištem na predstavi koju glumci igraju na talijanskom i slovenskom jeziku, a sve u režiji srpske redateljice, ne može biti jasniji pokazatelj da je Ujedinjena Europa više od apstraktne ideje političara i ekonomista.

Ravnateljica Gledališča Koper, Katja Pegan, dodaje: „To znači da nismo udružili samo dva teatra nego i prostor Istre i Kvarnera i time pokazali kako susjedi mogu surađivati i upoznavati se. U našoj predstavi neka djeca će po prvi put čuti slovensku ili talijansku riječ. Možda te jezike nikad neće naučiti kao engleski, ali će ipak spoznati da postoje gradovi-susjedi, u kojima druga djeca govore lijepe i jedinstvene jezike. Jako je važno da smo napravili Gulivera danas, kad je iztraživanje i upoznavanje drugih kultura od bitne važnosti za višekulturalni ambijent u kakvom žive i Koprani i Riječani.“

Ponovimo, premijera je “Gullivera” zakazana za utorak u 19 sati, a igra i u srijedu u 12 sati. Pozvani su svi, i mali, i veliki, a sudeći prema najavama, predstavu koja govori o uvažavanju i upoznavanju različitosti ne bi trebao propustiti baš nitko.

(Visited 81 times, 1 visits today)

Komentari