Istaknuto
05.12.2018.

I ove srijede stižu glazbeni noviteti. Glasujte za za najbolje singlove proteklog tjedna i pomaknite svog favorita na ljestvici.

03.12.2018.

Pažljivo pratite portal jer ćemo u člancima sakrivati najbogatije i najvrijednije nagrade do sada.

Izvedbene umjetnosti

Premijera predstave ‘Kolovoz u okrugu Osage’ u Gavelli

23.02.2015. Ziher.hr
Foto: www.gavella.hr

Foto: www.gavella.hr

U Gradskom dramskom kazalištu Gavella 27. će veljače premijerno biti izvedena predstava „Kolovoz u okrugu Osage“. Nagrađena Pulitzerovom nagradom, drama Tracyja Lettsa proglašena je “najuzbudljivijom novom dramom koju je Broadway vidio posljednjih godina”, kao i “zapanjujućom kreacijom” koja može stajati uz bok “velikim američkim obiteljskim dramama”.

Bombastičnosti skloni tamošnji kritičari ovaj put možda i nisu pretjerali, jer “Kolovoz u okrugu Osage” doista je nešto što se u suvremenom dramskom pismu ne susreće često: čvrsto oblikovan komad što O’Neilla združuje s humorom, cinično duhovit i potresno tužan, smješten u međuprostor između (crne) komedije i melodrame, “sočnih” likova kakve bi svaki glumac poželio igrati. Po tekstu je 2013. snimljen i istoimeni film u režiji John Wellsa s Meryl Streep, Juliom Roberts i Ewanom McGregorom u glavnim ulogama.

Foto: www.gavella.hr

Foto: www.gavella.hr

Nježnost i okrutnost kod Lettsa lice su i naličje prisnosti, a se karakteri nižu pred nama kao na traci, okupani neurozama, alkoholom, tabletama, histerijom, izgubljenošću, željom za bijegom i drugim problemima. U režiji Slađane Kilibarde, “Kolovoz u okrugu Osage” ponajprije bi trebao biti priča o tome što smo (si) sve spremni učiniti kad ne znamo kako voljeti.

Kao dramaturg surađivao je Dubravko Mihanović, scenografiju potpisuje Valentina Crnković, a kostimografiju Martina Ćopo. Autori glazbe su Pavle Miholjević i Jura Ferina. U predstavi glume Zoran Gogić, Anja Šovagović Despot, Bojana Gregorić Vejzović, Janko Rakoš, Anja Đurinović, Antonija Stanišić Šperanda, Nela Koscis, Jelena Miholjević, Darko Milas, Hrvoje Klobučar, Lukrecija Tudor, Ranko Zidarić i Đorđe Kukuljica.

(Visited 409 times, 1 visits today)

Komentari