Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Izvedbene umjetnosti

Premijera predstave ‘Kolovoz u okrugu Osage’ u Gavelli

23.02.2015. Ziher.hr
Foto: www.gavella.hr

Foto: www.gavella.hr

U Gradskom dramskom kazalištu Gavella 27. će veljače premijerno biti izvedena predstava „Kolovoz u okrugu Osage“. Nagrađena Pulitzerovom nagradom, drama Tracyja Lettsa proglašena je “najuzbudljivijom novom dramom koju je Broadway vidio posljednjih godina”, kao i “zapanjujućom kreacijom” koja može stajati uz bok “velikim američkim obiteljskim dramama”.

Bombastičnosti skloni tamošnji kritičari ovaj put možda i nisu pretjerali, jer “Kolovoz u okrugu Osage” doista je nešto što se u suvremenom dramskom pismu ne susreće često: čvrsto oblikovan komad što O’Neilla združuje s humorom, cinično duhovit i potresno tužan, smješten u međuprostor između (crne) komedije i melodrame, “sočnih” likova kakve bi svaki glumac poželio igrati. Po tekstu je 2013. snimljen i istoimeni film u režiji John Wellsa s Meryl Streep, Juliom Roberts i Ewanom McGregorom u glavnim ulogama.

Foto: www.gavella.hr

Foto: www.gavella.hr

Nježnost i okrutnost kod Lettsa lice su i naličje prisnosti, a se karakteri nižu pred nama kao na traci, okupani neurozama, alkoholom, tabletama, histerijom, izgubljenošću, željom za bijegom i drugim problemima. U režiji Slađane Kilibarde, “Kolovoz u okrugu Osage” ponajprije bi trebao biti priča o tome što smo (si) sve spremni učiniti kad ne znamo kako voljeti.

Kao dramaturg surađivao je Dubravko Mihanović, scenografiju potpisuje Valentina Crnković, a kostimografiju Martina Ćopo. Autori glazbe su Pavle Miholjević i Jura Ferina. U predstavi glume Zoran Gogić, Anja Šovagović Despot, Bojana Gregorić Vejzović, Janko Rakoš, Anja Đurinović, Antonija Stanišić Šperanda, Nela Koscis, Jelena Miholjević, Darko Milas, Hrvoje Klobučar, Lukrecija Tudor, Ranko Zidarić i Đorđe Kukuljica.

(Visited 401 times, 1 visits today)

Komentari