Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Izvedbene umjetnosti

Premijera predstave “Ponoć” Josipa Kulundžića u režiji Ivana Planinića u ZKM-u

03.03.2017. Ziher.hrFoto: Marko Ercegović / ZKM

Predstava “Ponoć” u režiji Ivana Planinića, nastala po tekstu Josipa Kulundžića, nova je predstava Zagrebačkoga kazališta mladih čija će premijera biti 10. ožujka.  Riječ je o diplomskoj predstavi Ivana Planinića pod mentorstvom prof. Tomislava Pavkovića na studiju kazališne režije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Dramski tekst “Ponoć” Josipa Kulundžića 1921. godine nagrađen je Demetrovom nagradom, a iste godine, u režiji Branka Gavelle, praizveden je u HNK u Zagrebu. Otada gotovo zaboravljeni autor, kao i njegov dramski opus koji po svojim umjetničkim dosezima nedvojbeno stoji uz bok dramskim suvremenicima, pa i Krleži, u pročišćenoj redateljskoj adaptaciji Ivana Planinića traži novi put do današnje kazališne publike. “Ponoć”, u podnaslovu navedena i kao groteska u tri čina, neskriveno inspirirana Shakespeareovim “Hamletom”, u ekspresionističkoj fakturi dubinski propituje granice neutaživog ljudskog htijenja za promjenom i poboljšanjem svijeta.

U predstavi glume Hrvojka Begović, Edvin Liverić, Frano Mašković, Krešimir Mikić, Anđela Ramljak i Lucija Šerbedžija. Predstava je koprodukcija ZKM-a i Akademije dramske umjetnosti, a Ivan Planinić osim režije potpisuje i dramaturgiju te adaptaciju. Scenografkinja je Katarina Perić, kostimografkinja Marta Žegura, suradnik za scenski pokret Edvin Liverić, oblikovatelj svjetla Alen Marin, producentica Romana Brajša, a asistentica produkcije Laura Vuksan.

Ivan Planinić student je završne godine studija Kazališne režije na Akademiji dramske umjetnosti, a ovo je njegova druga režija u Zagrebačkom kazalištu mladih, nakon predstave “Elza hoda kroz zidove” (koprodukcija ZKM-a i ADU). Njegova ispitna produkcija “Doviđenja, djeco” uvrštena je u program Eurokaza, a ispitna produkcija “Vjera iznenada” Marka Bruerevića nagrađen je Dekanovom nagradom.

(Visited 86 times, 1 visits today)

Komentari