Istaknuto
21.06.2018.

"Katalonac" je naizgled neobavezna predstava koja će znalački nenametljivo, zakrivena smijehom, u gledatelju zatitrati neke mnogo dublje žice, vrlo aktualne u našem društvu.

20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

Izvedbene umjetnosti

Premijera predstave “Ponoć” Josipa Kulundžića u režiji Ivana Planinića u ZKM-u

03.03.2017. Ziher.hrFoto: Marko Ercegović / ZKM

Predstava “Ponoć” u režiji Ivana Planinića, nastala po tekstu Josipa Kulundžića, nova je predstava Zagrebačkoga kazališta mladih čija će premijera biti 10. ožujka.  Riječ je o diplomskoj predstavi Ivana Planinića pod mentorstvom prof. Tomislava Pavkovića na studiju kazališne režije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Dramski tekst “Ponoć” Josipa Kulundžića 1921. godine nagrađen je Demetrovom nagradom, a iste godine, u režiji Branka Gavelle, praizveden je u HNK u Zagrebu. Otada gotovo zaboravljeni autor, kao i njegov dramski opus koji po svojim umjetničkim dosezima nedvojbeno stoji uz bok dramskim suvremenicima, pa i Krleži, u pročišćenoj redateljskoj adaptaciji Ivana Planinića traži novi put do današnje kazališne publike. “Ponoć”, u podnaslovu navedena i kao groteska u tri čina, neskriveno inspirirana Shakespeareovim “Hamletom”, u ekspresionističkoj fakturi dubinski propituje granice neutaživog ljudskog htijenja za promjenom i poboljšanjem svijeta.

U predstavi glume Hrvojka Begović, Edvin Liverić, Frano Mašković, Krešimir Mikić, Anđela Ramljak i Lucija Šerbedžija. Predstava je koprodukcija ZKM-a i Akademije dramske umjetnosti, a Ivan Planinić osim režije potpisuje i dramaturgiju te adaptaciju. Scenografkinja je Katarina Perić, kostimografkinja Marta Žegura, suradnik za scenski pokret Edvin Liverić, oblikovatelj svjetla Alen Marin, producentica Romana Brajša, a asistentica produkcije Laura Vuksan.

Ivan Planinić student je završne godine studija Kazališne režije na Akademiji dramske umjetnosti, a ovo je njegova druga režija u Zagrebačkom kazalištu mladih, nakon predstave “Elza hoda kroz zidove” (koprodukcija ZKM-a i ADU). Njegova ispitna produkcija “Doviđenja, djeco” uvrštena je u program Eurokaza, a ispitna produkcija “Vjera iznenada” Marka Bruerevića nagrađen je Dekanovom nagradom.

(Visited 77 times, 1 visits today)

Komentari