Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Premijera ‘Životinjske farme’ u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca

25.03.2015. Anja Nežić
Foto: facebook.com/pages/Drama-HNK-Ivana-pl-Zajca/553558901414417

Foto: facebook.com/pages/Drama-HNK-Ivana-pl-Zajca/553558901414417

U ponedjeljak, 30. ožujka, u riječkom će se HNK-u Ivana pl. Zajca premijerno izvesti „Životinjska farma“. Riječ je o predstavi nastaloj na temelju istoimenog romana Georgea Orwella, a koji satirično i oštro kritizira staljinizam. Ipak, tematika je romana itekako nadživjela razdoblje staljinizma, a kako je ona primjenjiva na današnje društvo i koliko je zapravo demokracija totalitaran sustav, ono je čime će se baviti spomenuta predstava redatelja i scenografa, Andrása Urbána.

Urbán u predstavi u središte postavlja neoliberalni kapitalizam, posebno ističući dobro poznatu Orwellovu parolu „svi su ljudi jednaki, ali neki su ipak jednakiji od drugih“. Propituju se i demokratska prava, ali i na koji su način ona povezana s toliko puta ponovljenom sintagmom „jednakosti jednakijih“. Posebno je zanimljivo, tim više što to najavljuju iz samoga riječkog HNK-a, kako je „Životinjska farma“ i instrument (auto)refleksije na samu upravu kazališta te podsjetnik da nikada ne postanemo jednakiji od onih s kojima želimo biti jednaki.

Za adaptaciju je teksta uz samoga Urbána zaslužna i Nataša Antulov, koja je ujedno i dramaturginja predstave. U predstavi igraju Olivera Baljak, Igor Kovač, Jelena Lopatić, Jerko Marčić, Damir Orlić, Nikola Nedić, Nika Mišković i Tanja Smoje, a posljednjih troje potpisuju i tekstove songova uz Antulov i Urbána. Kostimografkinja je Bjanka Adžić Ursulov, skladateljica Irena Dragović Popović, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.

Premijera „Životinjske farme“ zakazana je za 19:30 sati, a pretpremijera će se održati u subotu, 28. ožujka u isto vrijeme. Ulaznice se mogu kupiti u slobodnoj prodaji na blagajni riječkoga kazališta ili putem online sustava, ulaznice.hr.

(Visited 146 times, 1 visits today)

Komentari