Istaknuto
20.08.2017.

Dadaizam, kao umjetnički pokret, na svojim marginama skriva imena umjetnica koja zaslužuju da se svjetlo i pozornost skrene na njihov rad.

08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

Glazba

Preminula blues legenda Johnny Winter

17.07.2014. Lucija Jakelić
foto: Facebook.com

foto: Facebook.com

John Dawson Winter III, poznatiji kao Johnny Winter, preminuo je sinoć u dobi od 70 godina. Bio je poznati američki blues gitarist, pjevač i producent. Publici je također poznat po energičnim blues/rock live performansima u 60ima i 70ima te po produciranju tri albuma blues legende Muddyja Watersa nagrađena nagradom Grammy. U poznatu Blues Fondation  Hall of Fame uključen je 2003. godine, a časopis Rolling Stone smjestio ga je na 63. mjesto 100 najboljih  gitarista svih vremena.

Rođen u Beaumontu u Teksasu,  Winter je  svoj talent pokazivao od najranije dobi. Tako je s četiri godine svirao  klarinet, s 11 ukulele, pojavio se na nekoliko dječjih talent showova s mlađim bratom Edgarom, svoj prvi bend osnovao kad je imao 15, a snima albume od 18. godine.

Neposredno prije smrti Winter je bio na turneji, a posljednji nastup bio mu je na Cahor Blues Festivalu u Francuskoj. U svibnju je nastupio na godišnjem Jazz Festu u New Orleansu, a njegov novi album najavljen je za rujan. Iako uzrok smrti još nije poznat, nagađa se da je povezan s problemima sa zdravljem zbog godina zlouporabe droge i alkohola.

Carla Parisi, Winterova agentica, potvrdila je da je ove srijede preminuo u hotelskoj sobi u Zurichu. U poruci na Facebooku stoji da su “njegova supruga, obitelj i kolege iz benda shrvani gubitkom jednog od najboljih svjetskih gitarista”.

Komentari