Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

Preminula glumica Anita Ekberg

11.01.2015. Petra PlivelićVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: pinterest.com/rmack1271

Foto: pinterest.com/rmack1271

Legendarna švedsko-američka glumica Anita Ekberg, najpoznatija po ulozi u filmu Federica Fellinija La Dolce Vita umrla je u nedjelju u klinici blizu Rima u dobi od 83 godine, javili su talijanski mediji. Prema talijanskom portalu La Repubblica, Anita Ekberg preminula je u klinici Rocca di Papa u blizini Rima u kojoj je bila hospitalizirana.

Foto: pinterest.com/danahearn1

Foto: pinterest.com/danahearn1

Ekberg je rođena 1931. u Malmöu, gradiću na jugu Švedske, kao najstarija od osmero djece. U tinejdžerskim godinama je radila kao model, a 1950. je postala i Miss Švedske. Otišla je u SAD kako bi se borila za krunu Miss Universe. Iako nije pobijedila na natjecanju za Miss Universe, kao jedna od šest finalistica sklopila je ugovor s Universal Studios, što je bila svojevrsna utješna nagrada u to vrijeme.

Foto: pinterest.com/CherandGeoPugh

Foto: pinterest.com/CherandGeoPugh

Tamo ju je dočekao Howard Hughes, pionir američkog zrakoplovstva i poznati filmski producent. Predložio joj je da promijeni svoj nos, zube i ime jer se „Ekberg“ preteško izgovora. Ona je sve to ponosno odbila, smatrajući da će se ljudi naviknuti na neobično prezime kad postane poznata. Hughes, koji je bio poznat po svojim brojnim ljubavnim vezama jednako kao i po zrakoplovnim uspjesima, navodno ju je htio oženiti. Ponudio joj je ulogu u beznačajnom filmu u kojem glumica nije imala budućnosti pa se Ekberg odlučila za neke druge filmove poput The Golden Blade i Take Me to Town u kojima je imala manje uloge, a koje su od nje zahtijevale (još uvijek) samo da bude lijepa.

 Foto: pinterest.com/dalhoff

Foto: pinterest.com/dalhoff

Ubrzo je glumila zajedno s Johnom Wayneom, Lauren Bacall, Deanom Martinom i Jerryjem Lewisom u filmovima Artists and Models i Blood Alley. Dobila je ulogu i u Paramountovom filmu War and Peace koji je snimljen u Rimu 1956. godine, a u kojem glume i Mel Ferrer i Audrey Hepburn. Nakon samo nekoliko godina u Hollywoodu dobila je 1956. Zlatni globus kao najperspektivnija mlada glumica.

Neko vrijeme je boravila u Rimu, gdje je snimila preko 20 filmova. Tamo je 1960. odigrala i najznačajniju ulogu u svojoj karijeri. Uz talijanskog glumca Marcella Mastroiannila, glumila je Sylviju u Oscarom nagrađenom filmu La Dolce Vita redatelja Federica Fellinija – njezino je kupanje u dugoj crnoj haljini u rimskoj Fontani di Trevi nezaboravan filmski moment.

Foto: pinterest.com/sapphire_869

Foto: pinterest.com/sapphire_869

Brakovi s glumcima Anthonyjem Steelom i Rikom Van Nutterom svojevremeno su privlačili veliko zanimanje medija, jednako kao i njene ljubavne veze s mnogim poznatim osobama svog vremena kao što su Marcello Mastroianni, Errol Flynn, Yul Brynner, Frank Sinatra, Gary Cooper i dr. U 70-ima se rjeđe pojavljivala na filmskom platnu, a 1987. vratila se u velikom stilu opet s ulogom u Fellinijevom filmu Intervista. Nakon 50 godina u filmskoj industriji 2002. godine se povukla u mirovinu. Živjela je u Italiji i vrlo rijetko je posjećivala Švedsku.

(Visited 228 times, 1 visits today)

Komentari