Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Knjige

Preminula P.D.James, autorica poznatih krimića

28.11.2014. Lucija Lakoš
Foto: facebook.com/P.D. James

Foto: facebook.com/P.D. James

Poznata britanska spisateljica, punim imenom Phyllis Dorothy James, preminula je jučer u svom domu u Oxfordu.

Rođena je prije 94 godine u Oxfordu. Na fakultet nije išla jer je njezin otac smatrao da obrazovanje nije za žene. Nakon preseljenja u London udala se za Connora Whitea, doktora koji je nedugo nakon toga pozvan u rat. Iz Drugog svjetskog rata vratio se sa psihičkim poremećajima pa je P.D. morala početi raditi kao državna službenica u National Health Serviceu kako bi zarađivala za obitelj.

Počela je pisati tek u dobi od četrdeset godina, a prvo objavljeno djelo bilo joj je Prekrijte joj lice 1962. godine. Pokazala je kako ima prirodan talent za stvoriti misteriju, znala je da će prevrati i iznenadni šokovi držati čitatelja zainteresiranim. Nakon toga samo je nizala književne uspjehe – u Hrvatskoj su prevedeni romani  Svjetionik, Soba ubojstava, Privatna pacijentica, Crna kula, Sklonost prema smrti, Smrt na bogosloviji te Varke i čežnje. Kao izraz njezine posvećenosti anglikanizmu, djela su joj uvijek sadržavala barem jedan religiozan lik. Romani su joj prevedeni na brojne jezike te prodani u milijunima primjeraka diljem svijeta.

Mnoga od njezinih djela adaptirana su na televiziju te filmsko platno, a vjerojatno najpoznatiji je film ‘Djeca čovječanstva’ (The Children of Men) iz 2006. godine  u režiji Meksikanca Alfonsa Cuarona te s Cliveom Owenom, Julianne Moore i Michaelom Caineom u glavnim ulogama.

Nakon što je umrla Jane Austin, P.D.James često su nazivali ‘kraljicom krimića’, a mnogi smatraju da je ona predstavljala vezu sa zlatnim dobom kriminalističkih romana. Bila je počasnom članicom i predsjednicom brojnih fakultetskuh katedri i književnih društava, a za životno djelo imenovana je barunicom Holland Parka. Osvojila je brojne nagrade, a posljednja je bila novinarska nagrada Nick Clarke za intervju s izvršnim direktorom BBC-a Markom Thompsonom kojeg je optužila za uništavanje BBC-jeva ugleda i preplaćivanje urednika.

(Visited 201 times, 1 visits today)

Komentari