Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Knjige

Preminula P.D.James, autorica poznatih krimića

28.11.2014. Lucija Lakoš
Foto: facebook.com/P.D. James

Foto: facebook.com/P.D. James

Poznata britanska spisateljica, punim imenom Phyllis Dorothy James, preminula je jučer u svom domu u Oxfordu.

Rođena je prije 94 godine u Oxfordu. Na fakultet nije išla jer je njezin otac smatrao da obrazovanje nije za žene. Nakon preseljenja u London udala se za Connora Whitea, doktora koji je nedugo nakon toga pozvan u rat. Iz Drugog svjetskog rata vratio se sa psihičkim poremećajima pa je P.D. morala početi raditi kao državna službenica u National Health Serviceu kako bi zarađivala za obitelj.

Počela je pisati tek u dobi od četrdeset godina, a prvo objavljeno djelo bilo joj je Prekrijte joj lice 1962. godine. Pokazala je kako ima prirodan talent za stvoriti misteriju, znala je da će prevrati i iznenadni šokovi držati čitatelja zainteresiranim. Nakon toga samo je nizala književne uspjehe – u Hrvatskoj su prevedeni romani  Svjetionik, Soba ubojstava, Privatna pacijentica, Crna kula, Sklonost prema smrti, Smrt na bogosloviji te Varke i čežnje. Kao izraz njezine posvećenosti anglikanizmu, djela su joj uvijek sadržavala barem jedan religiozan lik. Romani su joj prevedeni na brojne jezike te prodani u milijunima primjeraka diljem svijeta.

Mnoga od njezinih djela adaptirana su na televiziju te filmsko platno, a vjerojatno najpoznatiji je film ‘Djeca čovječanstva’ (The Children of Men) iz 2006. godine  u režiji Meksikanca Alfonsa Cuarona te s Cliveom Owenom, Julianne Moore i Michaelom Caineom u glavnim ulogama.

Nakon što je umrla Jane Austin, P.D.James često su nazivali ‘kraljicom krimića’, a mnogi smatraju da je ona predstavljala vezu sa zlatnim dobom kriminalističkih romana. Bila je počasnom članicom i predsjednicom brojnih fakultetskuh katedri i književnih društava, a za životno djelo imenovana je barunicom Holland Parka. Osvojila je brojne nagrade, a posljednja je bila novinarska nagrada Nick Clarke za intervju s izvršnim direktorom BBC-a Markom Thompsonom kojeg je optužila za uništavanje BBC-jeva ugleda i preplaćivanje urednika.

Komentari