Istaknuto
23.10.2016.

U posljednje vrijeme svjedočimo razvijanju bliske umjetničke veze između Rusije i Hrvatske. Nakon izložbe "Rusija: život, mjesta i trenutci" u Muzeju za umjetnost i obrt, u Klovićevim dvorima u tijeku je još jedna fotografska izložba koja otkriva neke skrivene ljepote ruskog života i kulture. Naziv izložbe "Sankt Peterburg očima anđela: Pogled s katedrale sv. Izaka" nedvosmisleno najavljuje tematiku koja očekuje posjetitelje.

19.10.2016.

Druga epizoda Glazbenog lonca u Kavezu u petak, 4. studenog ugostit će Svemir. Uz akustičnu svirku i razgovor, bend okupljen oko zagrebačke kantautorice Zvonke Obajdin imat će i premijernu javnu promociju spota za „Dunjinu pjesmu“, njihov posljednji singl.

Vizart

Preminula slavna arhitektica Zaha Hadid

01.04.2016. Petra PlivelićFoto: pinterest.com/archdaily

Međunarodno poznata iračko-britanska arhitektica Zaha Hadid, prva žena dobitnica nagrade Pritzker, najuglednijeg priznanja za arhitekturu, jučer je preminula u dobi od 65 godina. Početkom tjedna Hadid se zarazila bronhitisom i dok se liječila u bolnici u Miamiju, pogođena je srčanim udarom i preminula je u ranim jutarnjim satima, objavila je iračka državna televizija, a prenose agencije.

Foto: pinterest.com/archdaily

Foto: pinterest.com/archdaily

Zaha Hadid je prva žena koja je dobila tzv. Nobelovu nagradu za arhitekturu, spomenutu nagradu Pritzker, a osmislila je niz zgrada diljem svijeta, među kojima su Nacionalni muzej suvremene umjetnosti MAXXI u Rimu, Centar Rosenthal za suvremenu umjetnost u Cincinnatiju i Riverside Museum u Glasgowu. Tako je svojim radom pomaknula granice i utrla put brojnim talentiranim ženama u budućnosti.

Projektirala je zgradu Opere u Guangzhou, Centar Hejdara Alijeva u Bakuu, skijašku skakaonicu Bergisel te žičaru u Innsbrucku, Središnju zgradu BMW-a u Leipzigu, kompleks bazena London Aquatics Centre sagrađenih u Londonu za Olimpijske igre 2012 i mnoge druge građevine.

Foto: pinterest.com/architectdose

Foto: pinterest.com/architectdose

„S velikom tugom primio sam vijest o smrti Zahe Hadid, bila je nadahnuće i njezina baština živi u predivnim zgradama u Stratfordu i diljem svijeta“, napisao je gradonačelnik Londona Boris Johnson na Twitteru, prenosi Reuters.

Foto: pinterest.com/rosellematos

Foto: pinterest.com/rosellematos

Rođena 1950. u Bagdadu, Zaha Hadid isprva je studirala matematiku na Američkom sveučilištu u Bejrutu, a zatim je odlučila studirati arhitekturu u Londonu gdje je diplomirala 1977. Također je prva žena nagrađena uglednom Zlatnom medaljom za arhitekturu 2016., koju su prije nje dobili arhitekti Jean Nouvel, Frank Gehry i Oscar Niemeyer. Dva puta je pobijedila na natječaju za arhitekturu Stirling, prvi put 2010. s projektom rimskog muzeja MAXXI, a zatim 2011. za Evelyn Grace Academy u Londonu.

Nakon što je kreirala bazenski kompleks u Londonu, Zaha Hadid trebala je nadzirati izgradnju olimpijskog stadiona za OI u Tokiju 2020., no od njezina projekta odustalo se jer je ocijenjen preskupim.

Foto: pinterest.com/nogitk

Foto: pinterest.com/nogitk

Hadid je imala svoj prepoznatljiv umjetnički stil i s pravom je prozvana „kraljicom krivulje“ jer je svaka njezina građevina oštrih i smjelih oblika, među kojima prevladavaju krivulje. Jedna njezina građevina je svojedobno okarakterizirana kao „čista i seksi poput vjetrom napuhane suknje Marilyn Monroe“.

Foto: pinterest.com/loniiPM

Foto: pinterest.com/loniiPM

Bavila se i izradom nakita, i to ne bilo kakvog. Hadid je znala svoje arhitektonsko umijeće prenijeti u svijet ekstravagantnog nakita, ali i cipela.

Komentari