Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Preminula slavna arhitektica Zaha Hadid

01.04.2016. Petra PlivelićFoto: pinterest.com/archdaily

Međunarodno poznata iračko-britanska arhitektica Zaha Hadid, prva žena dobitnica nagrade Pritzker, najuglednijeg priznanja za arhitekturu, jučer je preminula u dobi od 65 godina. Početkom tjedna Hadid se zarazila bronhitisom i dok se liječila u bolnici u Miamiju, pogođena je srčanim udarom i preminula je u ranim jutarnjim satima, objavila je iračka državna televizija, a prenose agencije.

Foto: pinterest.com/archdaily

Foto: pinterest.com/archdaily

Zaha Hadid je prva žena koja je dobila tzv. Nobelovu nagradu za arhitekturu, spomenutu nagradu Pritzker, a osmislila je niz zgrada diljem svijeta, među kojima su Nacionalni muzej suvremene umjetnosti MAXXI u Rimu, Centar Rosenthal za suvremenu umjetnost u Cincinnatiju i Riverside Museum u Glasgowu. Tako je svojim radom pomaknula granice i utrla put brojnim talentiranim ženama u budućnosti.

Projektirala je zgradu Opere u Guangzhou, Centar Hejdara Alijeva u Bakuu, skijašku skakaonicu Bergisel te žičaru u Innsbrucku, Središnju zgradu BMW-a u Leipzigu, kompleks bazena London Aquatics Centre sagrađenih u Londonu za Olimpijske igre 2012 i mnoge druge građevine.

Foto: pinterest.com/architectdose

Foto: pinterest.com/architectdose

„S velikom tugom primio sam vijest o smrti Zahe Hadid, bila je nadahnuće i njezina baština živi u predivnim zgradama u Stratfordu i diljem svijeta“, napisao je gradonačelnik Londona Boris Johnson na Twitteru, prenosi Reuters.

Foto: pinterest.com/rosellematos

Foto: pinterest.com/rosellematos

Rođena 1950. u Bagdadu, Zaha Hadid isprva je studirala matematiku na Američkom sveučilištu u Bejrutu, a zatim je odlučila studirati arhitekturu u Londonu gdje je diplomirala 1977. Također je prva žena nagrađena uglednom Zlatnom medaljom za arhitekturu 2016., koju su prije nje dobili arhitekti Jean Nouvel, Frank Gehry i Oscar Niemeyer. Dva puta je pobijedila na natječaju za arhitekturu Stirling, prvi put 2010. s projektom rimskog muzeja MAXXI, a zatim 2011. za Evelyn Grace Academy u Londonu.

Nakon što je kreirala bazenski kompleks u Londonu, Zaha Hadid trebala je nadzirati izgradnju olimpijskog stadiona za OI u Tokiju 2020., no od njezina projekta odustalo se jer je ocijenjen preskupim.

Foto: pinterest.com/nogitk

Foto: pinterest.com/nogitk

Hadid je imala svoj prepoznatljiv umjetnički stil i s pravom je prozvana „kraljicom krivulje“ jer je svaka njezina građevina oštrih i smjelih oblika, među kojima prevladavaju krivulje. Jedna njezina građevina je svojedobno okarakterizirana kao „čista i seksi poput vjetrom napuhane suknje Marilyn Monroe“.

Foto: pinterest.com/loniiPM

Foto: pinterest.com/loniiPM

Bavila se i izradom nakita, i to ne bilo kakvog. Hadid je znala svoje arhitektonsko umijeće prenijeti u svijet ekstravagantnog nakita, ali i cipela.

(Visited 169 times, 1 visits today)

Komentari