Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Preminuo Martyn Goff – dugogodišnji čelnik nagrade Booker

26.03.2015. Hrvoje Korbar
Foto: facebook.com/ The Man Booker Prize for Fiction

Foto: facebook.com/ The Man Booker Prize for Fiction

Dva dana nakon objavljivanja nominiranih za Man Booker International Prize, među kojima su se našli i domaćoj publici dobro poznati Laszlo Krasznahorkai i César Aira, iz Londona je stigla vijest o smrti Martyna Goffa, dugogodišnjeg čelnika nagrade Booker i čovjeka kojeg John Sutherland opisuje kao zaslužnog za očuvanje britanske književnosti. Goff je u svakom slučaju zaslužan za brendiranje nagrade Booker kao jedne od najznačajnijih u anglosaksonskom književnom svijetu.

Martyn Goff preuzeo je nagradu Booker pod svoje okrilje 1973. i vodio je sve do 2002. godine. Nagrada je osnovana 1969. godine kao pandan kultnoj francuskoj nagradi Goncourt, ali u prvih nekoliko godina romani nagrađeni Bookerom nisu postizali značajniji uspjeh. Dolaskom Goffa na čelo mijenja se sve – od ceremonije dodjele nagrade, koja je postala javan i glamurozan događaj, do povremene namjerne proizvodnje medijskih incidenata (što i danas u kulturi nije strana metoda). Od nagrađivanja Djece ponoći Salmana Rushdieja, nagrada je postupno dobivala sve ozbiljniji medijski tretman, a vrijedi spomenuti i da je 1982. nagrađen i roman Schindlerova lista, koji će 1993. ekranizirati Steven Spielberg i za njega osvojiti većinu prestižnih filmskih nagrada. Goff je i sam napisao devet romana, od čega su se četiri bavila tematikom iz života homoseksualaca. Nakon objavljivanja jednog od tih romana, započeo je i dopisivanje s Rubijem Lindroosom, koji će mu postati životni partner sve do njegove smrti prošle godine.

U gotovo četrdeset godina povijest nagrade Booker, njom su nagrađeni mnogi autori koje danas smatramo modernim klasicima kao što je Iris Murdoch, Margaret Atwood, Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro, Ian McEwan i J.M.Coetzee, a zanimljivo je da je jedina autorica nominirana za zbirku kratkih priča u povijesti nagrade bila Alice Munro. 2005. godine osnovana je nagrada Man Booker International Prize, koja se dodjeljuje svake dvije godine, a za koju mogu biti predloženi autori iz svih zemalja svijeta, za razliku od Bookera za koji mogu biti nominirani samo autori iz zemalja Commonwealtha. Među dobitnicima te nagrade je i stalni kandidat za Nobelovu nagradu Phillip Roth, i njena lanjska dobitnica Alice Munro.

(Visited 47 times, 1 visits today)

Komentari