Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Knjige

Preminuo Richard Matheson, pionir globalne apokalipse

27.06.2013. Ermin Preljević
Foto: wikimedia.org

Foto: wikimedia.org

Jedan od najcjenjenijih autora znanstvene fantastike preminuo je u svojoj 88. godini žiovota u svom domu u SAD-u.
Matheson je širokoj publici ponajviše poznat po svom remek-djelu I Am Legend iz 1954.; knjizi koja je čak nekoliko puta ekranizirana – The Last Man on Earth (1964.), The Omega Man (1971.) i I Am Legend (2007.) sa holivudskom megazvijezdom Will Smithom.
Upravo to njegovo najpoznatije djelo se smatra najzaslužnijim za populariziranje horor žanra sa tematikom globalne apokalipse uzrokovanom virusom, što uključuje i zombije – još jedan žanr na koji je Matheson utjecao. Upečatljiv je citat na omotu originala na kojem je pisalo: This might be the most terrifying novel you will ever read.

No, Mathesonova baština sadrži još nekoliko knjiga koje su bile ekranizirane, kao što je Hell House, The Shrinking Man, Bid Time Return, What Dreams May Come, A Stir of Echoes, a svoju kratku priču Duel je prilagodio kao scenarij za film, koji je potom snimio mladi Steven Spielberg.
Osim toga, Matheson je sudjelovao u stvaranju serije Zona Sumraka kao jedan od autora, pa je napisao mnogobrojne epizode uključivši Steel i A Nightmare at 20,000 Feet.
Zanimljiv je podatak  kako je troje od četiri Mathesonove djece nastavilo očevim stopama, pišući knjige i scenarije za televiziju.

(Visited 83 times, 1 visits today)

Komentari