Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Preminuo španjolski redatelj Bigas Luna

06.04.2013. Juro Barukčić

Foto: Facebook.com/Bigas Luna

Redatelj španjolskog podrijetla punim imenom Josep Joan Bigas Luna preminuo je jutros u svojoj 67. godini života. Bigas Luna rođen je u Barceloni 19. ožujka 1946. i kasnije postao jedan od najutjecajnijih španjolskih redatelja. Ponajviše će ostati zapamćen po svom hitu Jamon, Jamon (kod nas prevedeno Šunka, šunka) kojim je u zvijezde lansirao Penelope Cruz i Javiera Bardema. Svoj prvi filmski uradak Tatuaje snimio je još davne 1976. godine, no tek je bio zapažen svojim već spomenutim erotsko-humorističnim filmom Jamon, Jamon, koji mu je priskrbio Srebrnog lava na  filmskom festivalu u Veneciji i Nagradu žirija na festivalu u San Sebastianu.

U njegovim filmovima često su prevladavale scene strastvenog seksa, a i sam je rekao kako najviše voli hranu, seks i intelekt. “Kad povežete hranu i seks, kao dvije vrlo animalne stvari, s intelektom, onda dobivate jednu dosta zanimljivu kombinaciju. Ukus, erotika i duhovnost su za mene okosnica, tri stvari za koje sam najviše zainteresiran”, izjavio je u jednom intervjuu Bigas Luna. U istom intervjuu rekao je kako će umrijeti u 82. godini u ljeto, za vrijeme snimanja filma. Nažalost, nakon duge i teške borbe s rakom, preminuo je vrlo ranije.  Njegov zadnji uspješni film izvan Španjolske bio je My Name is Juani iz 2006., dok je zadnjih mjeseci pripremao adaptaciju jednog španjolskog romana.

(Visited 42 times, 1 visits today)

Komentari