Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

Preminuo španjolski redatelj Bigas Luna

06.04.2013. Juro BarukčićVrijeme čitanja: 1 minuta

Foto: Facebook.com/Bigas Luna

Redatelj španjolskog podrijetla punim imenom Josep Joan Bigas Luna preminuo je jutros u svojoj 67. godini života. Bigas Luna rođen je u Barceloni 19. ožujka 1946. i kasnije postao jedan od najutjecajnijih španjolskih redatelja. Ponajviše će ostati zapamćen po svom hitu Jamon, Jamon (kod nas prevedeno Šunka, šunka) kojim je u zvijezde lansirao Penelope Cruz i Javiera Bardema. Svoj prvi filmski uradak Tatuaje snimio je još davne 1976. godine, no tek je bio zapažen svojim već spomenutim erotsko-humorističnim filmom Jamon, Jamon, koji mu je priskrbio Srebrnog lava na  filmskom festivalu u Veneciji i Nagradu žirija na festivalu u San Sebastianu.

U njegovim filmovima često su prevladavale scene strastvenog seksa, a i sam je rekao kako najviše voli hranu, seks i intelekt. “Kad povežete hranu i seks, kao dvije vrlo animalne stvari, s intelektom, onda dobivate jednu dosta zanimljivu kombinaciju. Ukus, erotika i duhovnost su za mene okosnica, tri stvari za koje sam najviše zainteresiran”, izjavio je u jednom intervjuu Bigas Luna. U istom intervjuu rekao je kako će umrijeti u 82. godini u ljeto, za vrijeme snimanja filma. Nažalost, nakon duge i teške borbe s rakom, preminuo je vrlo ranije.  Njegov zadnji uspješni film izvan Španjolske bio je My Name is Juani iz 2006., dok je zadnjih mjeseci pripremao adaptaciju jednog španjolskog romana.

(Visited 73 times, 1 visits today)

Komentari