Istaknuto
09.01.2018.

"Fantom u operi" Andrewa Lloyda Webbera na Broadwayu je premijerno zaigrao 9. siječnja 1988. godine. Riječ je o najdugovječnijem brodvejskom mjuziklu koji oduševljava u svakom aspektu. Ovaj kazališni spektakl odražava i razlike između američkog i europskog pristupa kulturnim sadržajima.

06.01.2018.

Animirani filmovi nisu samo za djecu, a u ovoj filmolisti donosimo izbor filmova koji zadivljuju svojom pričom, animacijom i originalnošću.

Izvedbene umjetnosti

Preminuo Tomaž Šalamun, ikonoklast slovenske poezije

27.12.2014. Hrvoje Korbar
Foto: Youtube screenshot

Foto: Youtube screenshot

Danas je u Ljubljani u 73. godini života preminuo Tomaž Šalamun, jedan od najutjecajnijih pjesnika na području bivše Jugoslavije. Njegove su zbirke pjesama prevedene na više od 20 jezika, a zbog progresivnosti pjesničkog izraza više se puta našao u sukobu sa socijalističkim cenzorima. Svoje pjesničko djelovanje započeo je 1964. kao urednik časopisa Perspektive u kojem je objavio i pjesmu Duma 64 zahvaljujući kojoj je proveo nekoliko dana u zatvoru, ali i stekao status svojevrsnog heroja u kulturnim krugovima. 1966. izdao je zbirku pjesama Poker, a već 70-ih godina doživio je i vrlo pozitivne reakcije na svoj rad u SAD-u.

U svojoj dugotrajnoj karijeri obavljao je i funkciju kulturnog atašea slovenske ambasade u SAD-u, a o njegovom značaju za slovensku književnost najbolje govori zapis iz antologije Sto slovenskih pjesnika koji kaže da je upravo Šalamun otkrio nezamisliv prostor za recepciju slovenske književnosti u svijetu, ali i da je od početka smatran noćnom morom za ljude staroga kova i bogatim izvorom za istraživanje teoretičara umjetnosti.

Slovenski književnik Aleš Debeljak poeziju Tomaža Šalamuna okarakterizirao je kao jedinstvenu pojavu na prostorima bivše države, a Radiotelevizija Slovenije njegov značaj potvrđuje i činjenicom da  i na zagrebačkom Filozofskom fakultetu postoji kolegij o interkulturalnom aspektu Šalamunovog neoavangardnog pjesništva. Prošle godine je Šalamun gostovao na najznačajnijoj hrvatskoj pjesničkoj manifestaciji, Goranovom proljeću, a 2011. godine njegov je 70. rođendan obilježen u Mini teatru posebnom izvedbom inspiriranom njegovim tekstovima u režiji Ivice Buljana.

(Visited 86 times, 1 visits today)

Komentari