Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Preminuo Tomaž Šalamun, ikonoklast slovenske poezije

27.12.2014. Hrvoje Korbar
Foto: Youtube screenshot

Foto: Youtube screenshot

Danas je u Ljubljani u 73. godini života preminuo Tomaž Šalamun, jedan od najutjecajnijih pjesnika na području bivše Jugoslavije. Njegove su zbirke pjesama prevedene na više od 20 jezika, a zbog progresivnosti pjesničkog izraza više se puta našao u sukobu sa socijalističkim cenzorima. Svoje pjesničko djelovanje započeo je 1964. kao urednik časopisa Perspektive u kojem je objavio i pjesmu Duma 64 zahvaljujući kojoj je proveo nekoliko dana u zatvoru, ali i stekao status svojevrsnog heroja u kulturnim krugovima. 1966. izdao je zbirku pjesama Poker, a već 70-ih godina doživio je i vrlo pozitivne reakcije na svoj rad u SAD-u.

U svojoj dugotrajnoj karijeri obavljao je i funkciju kulturnog atašea slovenske ambasade u SAD-u, a o njegovom značaju za slovensku književnost najbolje govori zapis iz antologije Sto slovenskih pjesnika koji kaže da je upravo Šalamun otkrio nezamisliv prostor za recepciju slovenske književnosti u svijetu, ali i da je od početka smatran noćnom morom za ljude staroga kova i bogatim izvorom za istraživanje teoretičara umjetnosti.

Slovenski književnik Aleš Debeljak poeziju Tomaža Šalamuna okarakterizirao je kao jedinstvenu pojavu na prostorima bivše države, a Radiotelevizija Slovenije njegov značaj potvrđuje i činjenicom da  i na zagrebačkom Filozofskom fakultetu postoji kolegij o interkulturalnom aspektu Šalamunovog neoavangardnog pjesništva. Prošle godine je Šalamun gostovao na najznačajnijoj hrvatskoj pjesničkoj manifestaciji, Goranovom proljeću, a 2011. godine njegov je 70. rođendan obilježen u Mini teatru posebnom izvedbom inspiriranom njegovim tekstovima u režiji Ivice Buljana.

(Visited 87 times, 1 visits today)

Komentari