Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Preminuo veliki Gabriel Garcia Marquez

17.04.2014. Tijana ŽivkoVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Kolumbijski pisac, novinar, izdavač i politički aktivist, Gabriel Garcia Marquez, preminuo je u 87. godini života. Posljednjih godina patio je od brojnih zdravstvenih problema. Postavljena mu je dijagnoza ne-Hodgkinovog limfoma, a ubrzo i Alzheimerova bolest. Njegov rak počeo se širiti na pluća, limfne čvorove i jetru. Primljen je 31. ožujka u bolnicu u Ciudad de Mexicu zbog dehidracije te upale pluća i mokraćnih puteva, ali se uspješno oporavljao te je pušten na kućnu njegu prije desetak dana.

Marquez je rođen 6. ožujka 1927. u sjevernoj Kolumbiji, u gradu Aracataca. Posljednjih 30 godina živio je u Mexico Cityju, gdje je objavio svoja najveća djela  – Pukovniku nema tko pisati, Pogreb velike mame, Sto godina samoće, Ljubav u doba kolere i ostale. Njegovo najpoznatije djelo, Sto godina samoće, prodano je u više od 10 milijuna primjeraka te je osvojilo brojne nagrade. Predstavnik je magičnog realizma, smjera u književnosti u kojem se elementi fantastike isprepliću sa stvarnošću.

Osvojio je Nobelovu nagradu za književnost 1982. godine, a zanimljivo je da je novcem od nagrade kupio cijenjene kolumbijske novine Cambio kojima je zatim naglo porasla naklada. Za života je bio protjeran iz domovine zbog novinskog članka u kojem je opisao događaje jedinog preživjelog mornara kolumbijskog razarača koji je potonuo zbog nemara, ali vlada je to sve pokušavala preokrenuti i zataškati. Prijateljevao je s Fidelom Castrom te mu pomogao pri osnivanju ureda izvještajne agencije Prensa Latina u Bogoti i New Yorku što je izazivalo brojne negativne političke reakcije te mu je do 1971. godine bio zabranjen ulazak u Ameriku.

Zadnji put se pojavio u javnosti 6. ožujka na rođendan kada je izašao iz svoga doma da pozdravi novinare, a dok je boravio u bolnici otjerao je novinare riječima: “Vi ste svi ludi. Što radite ovdje? Vratite se svom poslu, bavite se nečim što vrijedi.”

Njegovo zadnje djelo, Sjećanje na moje tužne kurve, objavljeno je 2004. godine.

Gabriel Garcia Marquez smatra se najvećim piscem na španjolskom jeziku te je njegova smrt veliki gubitak za književnu djelatnost u cijelosti, ali kako je i on svojedobno rekao: Ne plačite zato što je došlo do kraja. Radujte se zato što se desilo.“, radujmo se što se svijetu dogodio tako veliki i nezamjenjivi pisac.

(Visited 122 times, 1 visits today)

Komentari