Istaknuto
15.03.2018.

Ususret koncertnoj promociji novog EP-a “Valovi” u Močvari ovog petka razgovarali smo s pjevačicom i gitaristicom Lucijom Ivšić i novim bubnjarem Goranom Nježićem o planovima Punčki, ljetu i uspomenama.

11.03.2018.

"Comic Sans" Nevija Marasovića komičan je prikaz odnosa između oca i sina koji se silno razliku, ali su i silno nalik jedan drugome.

Knjige

Preminuo Zoran Kravar

23.06.2013. Lorena Grubišić
foto: ubiqsf.wordpress.com

foto: ubiqsf.wordpress.com

Nakon duge i teške bolesti preminuo je akademik Zoran Kravar, književnik i profesor komparativne književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Rođen je 1948. godine u Zagrebu, srednju školu završio je u Zadru, a studij komparativne književnosti i filozofije u Zagrebu gdje je i ostao raditi od 1973. godine. Prvi njegovi radovi o hrvatskoj baroknoj književnosti privukli su pozornost stručne javnosti, a izlazak knjige Studije o hrvatskom književnom baroku bio je potvrda da je hrvatska znanost dobila obrazovanog i kreativnog stručnjaka. Kasnijim je radom Kravar proširio područje interesa, počevši s hrvatskom metrikom i teorijom stiha općenito. Neke od njegovih objavljenih knjiga su: Nakon godine MDC: studije o književnom baroku i dodirnim temama, Tema “stih”, Lirika i proza Antuna Gustava Matoša (s Dubravkom Oraić-Tolić), Stih i kontekst: teme iz povijesti hrvatskoga stiha, Književni protusvjetovi: poglavlja iz hrvatske moderne (s Nikolom Batušićem i Viktorom Žmegačem), Antimodernizam

Za knjigu Uljanice i duhovi dobio je nagradu HAZU te Vjesnikovu nagradu za književnost Ivan Goran Kovačić. 2008. godine nagrađen je nagradom SFERA za esej o Tolkienu, a tri godine poslije istu je nagradu dobio za knjigu Kad je svijet bio mlad: visoka fantastika i doktrinarni antimodernizam koja predstavlja prvi veći doprinos hrvatske humanistike proučavanju visoke fantastike.

(Visited 108 times, 1 visits today)

Komentari