Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Knjige

Preminuo Zoran Kravar

23.06.2013. Lorena Grubišić
foto: ubiqsf.wordpress.com

foto: ubiqsf.wordpress.com

Nakon duge i teške bolesti preminuo je akademik Zoran Kravar, književnik i profesor komparativne književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Rođen je 1948. godine u Zagrebu, srednju školu završio je u Zadru, a studij komparativne književnosti i filozofije u Zagrebu gdje je i ostao raditi od 1973. godine. Prvi njegovi radovi o hrvatskoj baroknoj književnosti privukli su pozornost stručne javnosti, a izlazak knjige Studije o hrvatskom književnom baroku bio je potvrda da je hrvatska znanost dobila obrazovanog i kreativnog stručnjaka. Kasnijim je radom Kravar proširio područje interesa, počevši s hrvatskom metrikom i teorijom stiha općenito. Neke od njegovih objavljenih knjiga su: Nakon godine MDC: studije o književnom baroku i dodirnim temama, Tema “stih”, Lirika i proza Antuna Gustava Matoša (s Dubravkom Oraić-Tolić), Stih i kontekst: teme iz povijesti hrvatskoga stiha, Književni protusvjetovi: poglavlja iz hrvatske moderne (s Nikolom Batušićem i Viktorom Žmegačem), Antimodernizam

Za knjigu Uljanice i duhovi dobio je nagradu HAZU te Vjesnikovu nagradu za književnost Ivan Goran Kovačić. 2008. godine nagrađen je nagradom SFERA za esej o Tolkienu, a tri godine poslije istu je nagradu dobio za knjigu Kad je svijet bio mlad: visoka fantastika i doktrinarni antimodernizam koja predstavlja prvi veći doprinos hrvatske humanistike proučavanju visoke fantastike.

(Visited 121 times, 1 visits today)

Komentari