Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Knjige

Preminuo Zvonimir Balog

03.11.2014. Lucija Lakoš
Foto: facebook.com/Zvonimir Balog

Foto: facebook.com/Zvonimir Balog

Pisac koji je svojim djelima obilježio mnoga djetinjstva, Zvonimir Balog, preminuo je jučer u 83. godini života.

Rođen je 1932. godine u Svetom Petru Čvrstecu blizu Križevaca, a u Zagrebu je završio Školu primijenjenih umjetnosti, potom i Pedagošku akademiju. Bavio se raznim poslovima, a neka od zanimljivijih su pipničar, dekorater i administrator. Radio je i kao predavač na Pedagoškoj akademiji, urednik časopisa te televizijski urednik. Osim pisanja, bavio se i kiparstvom, slikarstvom i ilustracijom.

Ostavio je pozamašan opus od čak sedamdesetak knjiga za djecu i odrasle, a napisao je i dvije antologije. Pisao je slikovnice, zbirke pjesama, priče, eseje, romane, aforizme, dramske tekstove i scenarije. Smatra se utemeljiteljem suvremene hrvatske dječje poezije, tvorcem nonsensa i osebujna humora, a njegova djela već tridesetak godina dio su obvezne školske lektire.

Nagradu ‘Grigor Vitez’ je dobio šest puta, četiri puta je osvojio  nagradu ‘Ivana Brlić-Mažuranić’, dva puta jugoslavensku nagradu ‘Mlado pokolenje’, a dobitnik je i ‘Goranove plakete’ za pjesništvo te nagrade ‘Visoka žuta žita’ za trajni doprinos hrvatskoj književnosti, što ga čini najnagrađivanijim hrvatskim dječjem piscem. Osim toga, Balog je 2002. godine bio nominiran i za najveću svjetsku dječju književnu nagradu, ‘Andersena’, te 2003. godine za Astrid Lindgren Memorial Award for Literature. Za životno djelo odlikovan je redom Danice s likom Marka Marulića, a o omiljenosti njegovih pjesama i priča najbolje govori činjenica da su njegove knjige i tekstovi su prevedeni na dvadeset jezika.

Ipak, Zvonimira Baloga najviše ćemo pamtiti po zbirkama pjesama Male priče o velikim slovima, Nevidljiva Iva, Jednožeki Ok, Veseli zemljopis ili Pusa od krampusa te knjigama  Ja magarac, Zeleni mravi, Bonton i brojnim drugima.

 

(Visited 96 times, 1 visits today)

Komentari