Istaknuto
11.10.2017.

Boris Svrtan, ravnatelj kazališta Gavella, otkrio nam je planove za izgradnju nove kazališne dvorane u koju će se smjestiti novopokrenuta Scena 121, a prokomentirali smo i ovogodišnje Gavelline večeri, novu Gavellinu sezonu te sve veći broj mladih glumaca i redatelja koji surađuju s Gavellom.

08.10.2017.

Zadnja tri mjeseca 2017. godine očekuje nas veliki broj raznolikih glazbenih sadržaja, od premijernog koncerta kultnog islandskog sastava Sigur Ros u Domu sportova do novih sezona popularnih programa kao što su MIMO, ZEZ, Good Vibrations, Začarana Močvara i drugi.

Knjige

Preminuo Zvonimir Balog

03.11.2014. Lucija Lakoš
Foto: facebook.com/Zvonimir Balog

Foto: facebook.com/Zvonimir Balog

Pisac koji je svojim djelima obilježio mnoga djetinjstva, Zvonimir Balog, preminuo je jučer u 83. godini života.

Rođen je 1932. godine u Svetom Petru Čvrstecu blizu Križevaca, a u Zagrebu je završio Školu primijenjenih umjetnosti, potom i Pedagošku akademiju. Bavio se raznim poslovima, a neka od zanimljivijih su pipničar, dekorater i administrator. Radio je i kao predavač na Pedagoškoj akademiji, urednik časopisa te televizijski urednik. Osim pisanja, bavio se i kiparstvom, slikarstvom i ilustracijom.

Ostavio je pozamašan opus od čak sedamdesetak knjiga za djecu i odrasle, a napisao je i dvije antologije. Pisao je slikovnice, zbirke pjesama, priče, eseje, romane, aforizme, dramske tekstove i scenarije. Smatra se utemeljiteljem suvremene hrvatske dječje poezije, tvorcem nonsensa i osebujna humora, a njegova djela već tridesetak godina dio su obvezne školske lektire.

Nagradu ‘Grigor Vitez’ je dobio šest puta, četiri puta je osvojio  nagradu ‘Ivana Brlić-Mažuranić’, dva puta jugoslavensku nagradu ‘Mlado pokolenje’, a dobitnik je i ‘Goranove plakete’ za pjesništvo te nagrade ‘Visoka žuta žita’ za trajni doprinos hrvatskoj književnosti, što ga čini najnagrađivanijim hrvatskim dječjem piscem. Osim toga, Balog je 2002. godine bio nominiran i za najveću svjetsku dječju književnu nagradu, ‘Andersena’, te 2003. godine za Astrid Lindgren Memorial Award for Literature. Za životno djelo odlikovan je redom Danice s likom Marka Marulića, a o omiljenosti njegovih pjesama i priča najbolje govori činjenica da su njegove knjige i tekstovi su prevedeni na dvadeset jezika.

Ipak, Zvonimira Baloga najviše ćemo pamtiti po zbirkama pjesama Male priče o velikim slovima, Nevidljiva Iva, Jednožeki Ok, Veseli zemljopis ili Pusa od krampusa te knjigama  Ja magarac, Zeleni mravi, Bonton i brojnim drugima.

 

Komentari