Istaknuto
19.11.2018.

Pulska Arena, 19. lipnja. Spremni smo.

14.11.2018.

Otvaramo ti vrata Ziher zajednice - pridruži nam se!

Knjige

Preporuka: Mjesec – Tristo stranica strave

25.03.2013. Ana Klanjac
Foto: superknjizara.hr

Foto: Ziher.hr

Zašto je samo jedno od mnogobrojnih djela Jamesa Herberta, britanskog autora horora koji je preminuo prošlog tjedna, prevedeno na hrvatski jezik, ostaje nepoznanica. Ujedno je to i razlog zbog kojeg mi je, nakon što sam pročitala vijest o smrti Jamesa Herberta,  trebalo nekoliko minuta da se prisjetim kako da je negdje na tavanu moje kuće, u jednoj od brojnih kutija, ostala knjiga na čijim su koricama dva krvava oka, a koja mi je utjerala strah u kosti kada sam je kao četrnaestogodišnjakinja prvi put pročitala. Riječ je o Herbertovom romanu Mjesec, izdanom 1986. godine, a u nas objavljenom 2000.godine u Zagrebačkoj nakladi.

–> Preminuo James Herbert

U ovom mračnom romanu, Herbert nas upoznaje s Jonathanom Childesom, informatičarom koji je ostavio svoju obitelj i povukao se s engleskog kopna  na mali britanski otočić. Daleko iza sebe nastoji ostaviti nadnaravne događaje koji su mu prije tri godine život okrenuli naglavačke. Tada se upleo u u seriju umorstava, no ne kao akter, već kao medij koji je policiji pomogao pronaći ubojicu. Jer, Childes ne vidi budućnost, nego sadašnjost, i to kroz oči ubojice. Uvjeren da je to tek jedna epizoda u životu, na malom otoku pronalazi mir. Predaje informatiku na ženskom koledžu La Roche, spava s lijepom i jedanaest godina mlađom profesoricom i uživa u životu. Sve do trenutka kad se njegov um ne poveže s drugim umom – monstruoznim i pomračenim umom koji uživa u grotesknim, nekrofiličnim ritualima. Nepomiren sa samim sobom, Childes može samo jedno – čekati. Jer čudovište zna da ga netko promatra, traži ga i približava mu se, sve dok ne dođe na sam otok, praćeno zvjerskim zločinima.

Foto: facebook.com/James Herbert

Foto: facebook.com/James Herbert

Tristotinjak stranica jeze, bez dodatnih pozadinskih priča koje kompliciraju radnju, ravna linija priče, uz paralelne epizode od kojih vas prolaze trnci, čine Mjesec jednim od horora koje vrijedi pročitati. Ne mogu reći da me prestravila kao kada sam je u rukama držala sedam godina ranije, ali pojedini dijelovi (kratke epizode u kojima nas Herbert upoznaje s monstrumom) doista izazivaju, ako ne strah, onda gnušanje. Herbertovi su likovi odlično razrađeni, s tek jednom iznimkom: ravnateljica koledža na kojem Jon Childes predaje, koja čuva tajnu, nije ispunila svoj potencijal i pomalo odskače od inače solidnog mozaika karaktera.

Konflikt realnog i nadnaravnog i konflikt medija i monstruma Herbert je razriješio tako što, osim spomenutih  kratkih paralelenih epizoda, ubojicu drži u pozadini do samog kraja. Fokusira se na Childesa, njegovu borbu sa samim sobom i vlastitim sposobnostima te na njegovu okolinu. Kako se ubojica približava, tako Childes razrješava vlastite unutarnje demone. Upravo je to ono što roman čini dobrim i zanimljivim – fokus na liku, umjesto na brutalnim umorstvima. Eskalacija je romana možda nagla i odskače od cjelokupne atmosfere romana: prvi je dio romana više psihološki triler, s elementima horora, no kako priča odmiče, tako se i atmosfera mijenja te konačni sukob poprima dimenziju supernadnaravnog. Ipak, ukoliko ćemo razvoj priče doista promatrati kao postupno prihvaćanje samog sebe, onda je i ovaj klimaks jasan.

Možda Mjesec nije najbolje djelo koje je James Herbert napisao, no jedino je dostupno na hrvatskom jeziku pa je stoga i odličan odabir za upoznavanje s njegovim radom. Nakon Mjeseca, ako nemate averziju prema engleskom jeziku, prebacite se na The Rats, prvi njegov roman,  Shrine, Once ili neki drugi od dvadesetak romana proizašlih iz pera pokojnog otočkog autora, i saznajete zašto James Herbert, prema Jamesu Smytheu, spisatelju koji recenzira horore za Guardian, uz Kinga i Koontza, pripada u trolist majstora ovog žanra.

(Visited 168 times, 2 visits today)

Komentari