Istaknuto
17.08.2018.

Ove godine već smo imali prilike gledati nekoliko kvalitetnih hrvatskih naslova, a što u nastavku gledamo na velikom platnu donosimo u jesenskom pregledu.

16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

Knjige

Preporuka: Shutter Island – izolirani otok i misteriozna umobolnica

02.03.2013. Paula Osojnik
Foto: ziher.hr

Foto: ziher.hr

Tanka je linija između stvarnosti i mašte kao i između genijalnosti i ludosti. No što kada tu granicu ni ne vidimo? Život kakav je poznavao, za američkog maršala Edwarda “Teddy” Danielsa nestao je na otoku Shutter, u zatvorskoj umobolnici za teške slučajeve. Teddy tamo dolazi sa svojim novim policijskim partnerom kako bi istražio misteriozan slučaj nestanka pacijentice Rachel Solando. Izolirani otok, ali i umobolnica, obavijeni su valom tajne i nedokučivosti. Maršal Teddy bori se i s bolnim uspomenama na svoju tragično preminulu ženu Dolores, kao i s neprekidnim ‘flashback’ vizijama iz rata.

Sve dulji boravak na otoku rezultira Teddyevim sve jačim glavoboljama i češćim snovima o Dolores, ali i  Laeddisu, unakaženom piromanu koji je kriv za njenu smrt. U igri mačke i miša s tajnovitim osobljem za kojeg Teddy shvaća kako sve intenzivnije radi protiv njega, on mora pronaći nestalu pacijenticu i što brže otići s otoka na kojem ništa nije kako se uistinu čini. Na samom rubu ludila, Teddy gubi doticaj sa stvarnošću što rezultira nevjerojatnim obratom i čitateljima pruža opcionalan kraj.

Shutter Island, bestseller Dennisa Lehanea, izdan je 2003.godine, a  2010. je ekraniziran pod redateljskom palicom veterana sedme umjetnosti, Martina Scorsesea. Uloga američkog maršala, dodijeljena je  Leonardu DiCapriu, koji je apsolutno genijalan izbor za glavnog glumca jer u film unosi nevjerojatnu autentičnost i uvjerljivost. Inače je Shutter Island četvrti  zajednički projekt Scorsesea i DiCapria. Osim ekranizacije, knjiga je doživjela i adaptaciju u obliku audio knjige koju čita David Strathairn te u obliku grafičke knjige s crtežima Christiana de Mettera. Lehane je za svoje djelo rekao kako je želio napraviti priču koja će kombinirati elemente horora i romantike, što je u Shutter Islandu uspješno ukomponirano, jednostavnim i čitljivim stilom. Lehane potpuno ulazi u psihu likova, tjerajući čitatelja na poistovjećivanje s njima. Prikazi njihovih unutarnjih stanja, tjeskoba i borbi  čitatelja neće ostaviti ravnodušnima, baš  kao ni živopisni opisi umobolnice i pacijenata koji tjeraju strah u kosti.  Sama ideja knjige je potresna i misteriozna, ali, unatoč mnogim spekulacijama, priča nije temeljena na istinitim događajima. Svi ljubitelji zamršenih, tajanstvenih priča koje u određenim trenucima rezultiraju potpunim strahom, a čiji kraj ovisi o interpretaciji onoga tko čita, zasigurno će u ovome napetom, tajnovitom, mračnom i nezaboravnom štivu uživati bez pauze, do zadnje napisane stranice.

(Visited 615 times, 1 visits today)
Što misliš o ovoj knjizi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(1 votes, average: 5.000 out of 5)

Komentari