Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Prijatelja drži blizu, obitelj još bliže (“Peaky Blinders”, S. Knight)

20.12.2017. Iva KolarFoto: facebook.com/PeakyBlinders

Kroz dim cigareta i isparine viskija došla nam je četvrta sezona BBC-jeve epske povijesne dramske serije o gangsterskoj obitelji Shelby koja vlada Birminghamom početkom 20. stoljeća. Temeljeno na stvarnoj gangsterskoj grupi koja je harala Birminghamom krajem 19. stoljeća, Peaky Blinders stvara svijet u kojem se vlada pomoću straha, novca, grubim nastupom i nemilosrdnošću čvrste mafijaške ruke. Unatoč tome, kroz prethodne tri sezone zaveli su nas dopadljivim likovima okrunjenima kapama s ušivenim britvama i obučenim po zadnjoj modi između dvaju ratova.

U novoj sezoni Steven Knight nastavlja u istom sepija tonu, s istim likovima u novim situacijama, ali i s novim pojačanjem – nakon Iraca i Rusa ovog puta glavni su antagonisti Amerikanci, odnosno američka mafija. Svi elementi su na mjestu, napetost iz prethodne sezone se nastavlja i spremni smo zaglaviti u 20-ima u industrijskom Birminghamu. Što nas je to dočekalo u novoj sezoni?

Nevolje u raju

Tommy Shelby (Cillian Murphy) naizgled je izdao svoju obitelj na kraju treće sezone, koja odmah u prvim minutama nove sezone nevoljko odlazi na vješala, ali ih u zadnji tren spašavaju Tommyjeva snalažljivost i promišljenost. Obitelj mu nije pretjerano zahvalna na velikodušnom daru spašavanja života pa on svoju samoću ispunjeno jedino novcem i glamurom dodatno ispunjava prostitutkama i viskijem. Obitelj je ipak primorana ponovno se sastati kada im svakome na adresu dođe božićna čestitka obitelji Changretta, predvođenu najstarijim sinom Lucom (Adrien Brody) koja im najavljuje posjet i prigodan pokolj.

Tommy sada mora uvjeriti Arthura (Paul Anderson), Johna (Joe Cole) i Polly (Helen McCrory) da se zajedno s njim iz raštrkanosti vrate u zajedničku sigurnost Small Heatha u Birminghamu. U tome mu pomažu Ada (Sophie Rundle) i Michael (Finn Cole), a onda spletom okolnosti cijela obitelj zaista mora doći na isto mjesto i nekako se složiti. Tommy se sada mora nositi s tom novom velikom životnom prijetnjom, neposlušnošću članova svoje obitelji, ali i sa štrajkom radnika u svojoj tvornici te nadobudnim feministkinjama.

peaky blinders

Foto: facebook.com/PeakyBlinders

Samozatajno i hladnokrvno

Novi Peaky Blinders ne donose zapravo ništa novo u smislu radikalnih inovacija u radnji ili postavljanju likova, ali svejedno uspijevaju ostati na istoj razini ili je čak nadići. Ritam serije je umjeren, ali ispunjen do kraja i bez praznog hoda. Svaka je minuta iskorištena ili za razvoj likova i radnje ili za postavljanje atmosfere. BBC se razbacuje svojom visokokvalitetnom i skupom produkcijom, koja je i inače karakteristična za njihove povijesne dramske serije, a Steven Knight to savršeno iskorištava i stvara prekrasno postavljene kadrove, pazeći da sve bude usklađeno i oku ugodno.

Knight je također pedantan i u svom scenariju – dijalozi su dinamični, likovi i njihovi motivi jasno određeni, a priča je popraćena modernim ritmovima alternativnog i indie rocka, predvođene Caveovom Red Right Hand kao uvodnom pjesmom. Ova sezona nastavlja taj neobičan, a uspješan i zapravo savršen spoj stare priče s novim melodijama. Serija je zapravo jednako div kao što je to i njen glavni lik – samozatajna je, ali hladnokrvna u izvedbi i neodoljiva. Ne zaboravlja niti dobru situacijsku komediju, koju Knight također dobro iskoristi kako bi nas oslobodio okova sive i teške magle u Birminghamu.

Pojačanje u postavi

Sastavni dio ove serije svakako su izvanredne glumačke izvedbe. Cillian Murphy igra možda ulogu svog života te u ovoj sezoni samo nastavlja raditi fantastičan posao, predstavljajući nam iznimno kompleksnog, slojevitog i zatvorenog Tommyja. Posebno je teško publici koja je jako dobro upoznata s gangsterskim i mafijaškim filmskim diskursom doći s još jednom novom starom idejom i ne zaglibiti u karikaturu, ali Knight i njegova glumačka postava posao odrađuju s taktom i odmjereno.

Odmah uz Murphyjev bok ide Helen McCrory kao Polly, od koje ne stvara histeričnu ženturaču, već kompliciranu i modernu ženu 20. stoljeća, a odmah za njima visoko uzdignute glave hoda Tom Hardy kao urnebesni i nepredvidljivi Alfie Solomons. I dalje nismo potpuno sigurni je li Alfie na Tommyjevoj strani ili samo traži način kako će ga preveslati, ali to je ono što njihov odnos i Alfiejev lik čini toliko zanimljivim.

peaky blinders

Foto: facebook.com/PeakyBlinders

U ovoj im se sezoni pridružuje i Adrien Brody kao prvi pravi antagonist nakon irskog inspektora koji nas je živcirao u prve dvije sezone i od prvog je trena potpuno očaravajući. Novim se likovima i problemima koje oni sa sobom donose održava interes gledatelja. Brody i Murphy imaju dovoljno jaku i dobru kemiju da uspiju na ekran prenijeti rivalstvo među svojim likovima. Kao još jedna dodatna pomoć dolazi Aidan Gillen u liku plaćenog ubojice Abarame Golda te se odlično uklapa u ovaj ćušpajz šarolikih i zapravo veoma individualnih likova. Zanimljivost je ove serije i ta što se hijerarhija likova dobro poznaje, ali svi su jednako važni i svatko od njih dobije dobru minutažu te po nečemu značajne scene.

Strah od dubina

Ako Peaky blinders imaju kakvu boljku, onda su to ženski likovi. Iako su Polly, Ada i Grace iznimno zanimljivi, kompleksni i dobro sastavljeni likovi, ne može se ne primijetiti da žene u seriji spadaju u jednu od dvije kategorije – ili su u krvnom srodstvu s Tommyjem, zbog čega imaju privilegiju biti jednako badass kao i on, ili mu se isprva na neki način suprotstavljaju da bi se do kraja sezone zaljubile i nestale na ovaj ili onaj način. Novi lik Jessie Eden ima ulogu i prikazati Tommyja u novom svjetlu u kakvom ga već dugo nismo vidjeli, a to smo zadnji put imali s Grace.

Serija se također boji zaći u dubine. Vodi se samo obratima, akcijom i predivnim pakiranjem, svojstvenima BBC-u. Ne stavlja se toliki naglasak na socijalna i moralna pitanja društva u kojem likovi žive, već se više fokusira na likove i njihove odnose. Sve ostalo samo je pozadina i katalizator za njihove životne odluke. Već znamo da su ti likovi duboko zaglibili u blato, zakrvarili ruke i okrenuli glavu nebrojeno puta, pa nas samo zanima kako će se snaći u novoj stresnoj situaciji, koga će pozvati u pomoć, a protiv koga se ovaj put okrenuti.

Peaky blinders je izuzetno zavodljiva i pametna serija i iako se koristi već mnogo puta prožvakanim motivima, dokazuje da ako se nešto prezentira na zanimljiv i samo za koju nijansu drugačiji način, publika će itekako pozitivno reagirati. Kada jednom dopustimo da nas ovi šarmantni gangsteri u po mjeri napravljenim odijelima, s cigaretama u ustima i viskijem u žilama zavedu, nećemo si moći pomoći nego navijati za njih i njihove zle namjere.

(Visited 160 times, 10 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(3 votes, average: 5.000 out of 5)

Komentari