Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Privatne knjižnice koje ćete smjesta poželjeti u svom domu

04.05.2014. Dolores Brbora
Foto: tumblr

Foto: tumblr

Jedna od najstarijih je pronađena u gradu Ugaritu, na području današnje Sirije, a datira iz približno 1200. godine prije Krista. Danas ih se može naći posvuda; Diane Keaton ima svoju, Oprah ima svoju, Keith Richards ima svoju, a čak ju je imao i Hitler. Riječ je, naravno, o privatnim knjižnicama čija je popularnost u porastu, pa se može vidjeti kako i knjigoljupci nešto lošijih financija doskaču inovativnim idejama kako bi realizirali svoj san. Prostorija ispunjena naslovima, raznobojnim koricama te mirisom starine utopija je za svakog strastvenog čitatelja, a ubacimo li u sliku još kakav udoban naslonjač dobit ćemo čarobno mjesto koje nadilazi vrijeme i prostor i od čije se čari teško otrgnuti. Upravo takav ambijent za sebe je kreiralo mnoštvo bogatih i slavnih kojima sitnice poput budžeta ne predstavljaju zapreku u ostvarivanju maksimalne udobnosti pri jednom od omiljenih rituala.

Ogledni primjerak među njima svakako je američki filmski redatelj George Lucas, tvorac franšize Star Wars, čija se knjižnica nalazi u sklopu njegova glamuroznog doma u Kaliforniji. Atmosfera kojom prostorija odiše nije nimalo nalik njegovim futurističkim, znanstveno-fantastičnim djelima već se, obložena drvom i izdašnim izvorima svjetlosti, odlikuje dahom prošlosti. Što se nalazi među Lucasovim omiljenim naslovima može se samo nagađati, ali nema sumnje da je udobna knjižnica s raskošnim stropnim vitrajem mjesto koje se lako ne napušta.

Foto: pinterest

Foto: pinterest

Engleski pisac Neil Gaiman svoje je literarne ljubimce smjestio u nešto skromniju okolinu, no bez obzira na jednostavnost dizajna i namještaja kojim dominiraju drvene police, Gaimanova je kolekcija knjiga divljenja vrijedna, a starinski naslonjač pri sredini prostorije jednostavno poziva na raskid veze s vanjskim svijetom i uranjanje u čudesan svijet knjige.

Foto: pinterest

Foto: pinterest

Na jednom od najpoznatijih rančeva na svijetu, Michael Jacksonovom Neverland ranču, nalazi se i njegova privatna knjižnica koja, nalik onoj Georgea Lucasa, uspješno isijava dostojanstvom starine. Ukrašena umjetničkim djelima poput slika i kipića, udomljuje pregršt naslova koji su oblikovali svijest kultnog Kralja popa.

Foto: pinterest

Foto: pinterest

Kako cijela ideja izgleda kada se na nju primijene moderne dizajnerske ideje može se vidjeti na primjeru kućnog ureda kanadskog antropologa i istraživača Wadea Davisa. Prozračna prostorija ispunjena je sitnicama s Davisovih putovanja te drugim starinskim predmetima koji, iako možda nefunkcionalni, sobi daju poseban atraktivni štih. Njegova zbirka ugrađena je u strop oblikujući savršenu kružnicu, a do knjiga se dolazi ljestvama što cijelom procesu odabira knjige i njena čitanja daje posebnu čar.

Foto: pinterest

Foto: pinterest

Prekrasne kućne knjižnice nisu isključivo u vlasništvu bogatih i slavnih o čemu svjedoči i arhaična prostorija skrivena u naizgled posve običnoj kući u Stockholmu. Prašnjav cigleni pod, ispucana boja na drvenim vratima i bijeli vintage namještaj daju neponovljivi sjaj ovom skrivenom biseru.

Foto: pinterest

Foto: pinterest

Na drugoj strani svijeta, u apartmanu u Dallasu, nalazi se ništa manje inspirativna prostorija koju je dekorirao John Bobbitt igrajući prvenstveno na fascinantan efekt šarolikih knjiga na crnoj pozadini, a modernu eleganciju cijeloj priči pridaju svjetla ugrađena u police. Kombinacije neutralnih boja stvara opuštajuću atmosferu, savršenu za uživanje u dobroj knjizi.

Foto: pinterest

Foto: pinterest

U većini domova knjige s pravom imaju svoje posebno mjesto, a uz malo truda i mašte, svatko može napraviti svoju inačicu privatne knjižnice, kutak koji je posvećen tihom upijanju riječi oživljenih mislima. Možda je za dio fascinacije knjižnicama općenito zaslužan intimni aspekt u kojem je čovjekov primarni zadatak fokusirati se samo na svoje misli i osjećaje koristeći pritom instrument koji se obraća isključivo i jedino njemu tj. onome koji ga u datom trenutku koristi. Čitav fizički proces odabira knjige te boravljenja u knjižnici, kao i onaj misaoni, pomalo je ritualnog karaktera što podiže cijelu situaciju na duhovnu razinu koja tako postaje izuzetno bitna u ljudskim svakodnevnim životima pa nije ni čudo da slavni, a i oni manje bogati, ne žale ni novčića kako bi prostor posvećen knjigama odražavao njihov značaj u ljudskoj nutrini.

(Visited 228 times, 1 visits today)

Komentari