Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Predstavljen program Kliker festivala: Ples i pokret za djecu i mlade u Varaždinu

21.09.2016. Ziher.hrFoto: Press

Program Kliker festivala – festivala plesa, pokreta i igre za djecu i mlade – predstavljen je u srijedu, 21. rujna, na konferenciji za medije u Galerijskom centru Varaždin. Riječ je o međunarodnom festivalu koji se razvio iz Dana suvremenog plesa, a održat će se u Varaždinu te dijelom u Novome Marofu, od 24. do 30. listopada. U okviru festivala bit će izvedeno osam recentnih plesno-scenskih programa, od čega tri premijerno, te niz radionica i edukativnih programa. Organizator Kliker festivala je umjetnička organizacija Vrum, stoga su o festivalu i programu govorili Sanja Tropp, umjetnička ravnateljica Kliker festivala, te Dejan Košćak, producent u Vrumu.

„Kliker festival nastavak je onoga što smo godinama radili u okviru Dana suvremenog plesa. Novost je to da se mijenja fokus, i to iz razloga što se tijekom tih sedam godina pokazala potreba za samostalnim festivalom koji bi sadržajem bio okrenut djeci i mladima. Uvijek smo imali sadržaj za mladu publiku kao poseban segment festivala, a sada smo shvatili da on može funkcionirati i kao samostalan format,“ rekla je uvodno Sanja Tropp, a Košćak je naglasio da je „program pažljivo selektiran, a poseban naglasak stavljen je na edukativan sadržaj.“

Festival za djecu, mlade, ali i pedagoge te odgajatelje

Iako je sadržaj festivala ponajprije usmjeren djeci i mladima – od beba i predškolske djece preko polaznika osnovne škole do srednjoškolaca i studenata – on se obraća svim generacijama, cijelim obiteljima, ali i pedagozima, odgajateljima te stručnjacima. Prva premijera, i to na gradskim ulicama, publiku očekuje uoči festivala, u sklopu happeninga pod nazivom Kliker family day. Tada će Plesni centar Tala izvesti predstavu pod nazivom „Zebre su u gradu“, namijenjenu svim uzrastima. One nešto starije, nominalno iznad 13 godina, mogla bi zainteresirati predstava „Boys Awakening“ austrijskog Foxfire Theateram, koja se bavi bitnim pitanjima za te formativne godine.

Foto: Press

Foto: Press

Studio za suvremeni ples gostuje s predstavom „Ritam tam“, namijenjenu već onima starijima od dvije godine, a za tu je dob i predstava „Radna bilježnica“. Za najmlađe, one već od šest mjeseci, tu su „Črčke“ u slovensko-finsko-hrvatskoj koprodukciji, a one koji završavaju vrtić ili su krenuli u školu mogla bi zanimati izvedba pod nazivom „Minimi“. Od radionica se nude ‘Plesni film i video’ (14+), ‘Klikofonija’ (10+), ‘Kreativna komunikacija’ (4-99), ‘Urban style’ (6+)… U sklopu pograma će se prikazivati i plesni filmovi, multimedijske instalacije, a posebna vrijednost festivala je interaktvina izložba ‘Muzej plesa’. Riječ je o međunarodnom projektu koji će svoju hrvatsku premijeru imati upravo u Varaždinu u sklopu ovogodišnjeg Kliker festivala.

Programi će biti održani u HNK u Varaždinu, Gradskom muzeju Varaždin, Galerijskom centru Varaždin i u Prvoj gimnaziji Varaždin, s jednom izvedbom na javnom prostoru starogradske jezgre Varaždina. Kliker festival traje od 24. do 30. listopada, a uskoro počinje prodaja prvih ulaznica.

(Visited 125 times, 1 visits today)

Komentari