Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Promatrači Marija Romode u galeriji PM

12.05.2016. Katarina ŠapinaFoto: Facebook.com/events

Mario Romoda svoje će radove, objedinjene pod nazivom Promatrači, izložiti u galeriji PM (HDLU), a izložbu ćete moći posjetiti od 19. svibnja do 5. lipnja 2016. godine.

Potaknut sentimentalnošću starih obiteljskih fotografija, umjetnik Mario Romoda, rodom iz Vukovara, odlučio je te stare fotografije osvijestiti i dati im novu priliku kako bi istražio svoju vremensku i obiteljsku pripadnost. Tematika platna, koja zrcali tematiku starijih fotografija, fokusirana je na priče u kojima njegova obitelj sudjeluje u posebnim događajima, koji su mu ostavili određeni trag u uspomenama, poput vjenčanja, sprovoda ili svinjokolje. Za te događaje umjetnik kaže da se mogu usporediti s nekim kulturnim događajem, ali da u njemu ne pobuđuju tu vrstu spektakla kao što to čine trenuci na selu.

„Moja je pripadnost tom svijetu često popraćena osjećajem nostalgije za ljudima koji kao da postoje zatočeni u nekom drugom paralelnom svemiru, ali zapravo žive i u ovom. Žive blizu, ali jedan sasvim drugi život koji sam dužan osvijestiti, ponuditi gradu i civilizaciji. Ti su ljudi moja obitelj s kojom sam puno toga proživio, osvijestio i izgradio. Same radnje na fotografijama mijenjaju svoj smisao tako da figure prestaju biti samo intiman odraz postojanja, već dobivaju novu ulogu u kojoj su moji noćni promatrači suočeni s novim svijetom.“, rekao je umjetnik Mario Romoda.

Želja mu je bila fokusirati se na Heroje, koji su ponekad u sjeni, čekaju, nisu popularni ili prijateljski nastrojeni, ali su svuda oko nas. Za neke, kaže, da nisu ni svjesni da će to postati te se nikada ne žele smatrati jednim od njih.

Romoda kaže i da „bismo trebali priznati da naš svijet ipak nije osuđen na propast, da ima budućnost upravo zbog toga što smo još u mogućnosti oživiti i osvijestiti prošli trenutak i dati mu novu priliku.“ te da „smo svi pomalo junaci koji opstaju bez obzira  na ubojstvo vlastitih podvojenih ličnosti koje prijete i jasno poručuju smrt egu. Ali ne potpunu. Uvijek postoji onaj drugi „ti“ koji čeka, možda na nekoj drugoj planeti da se upozna sa samim sobom – tobom.“.

(Visited 117 times, 1 visits today)

Komentari