Istaknuto
16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

04.08.2018.

O skandaloznoj i pravno upitnoj smjeni Nataše Rajković s mjesta programske voditeljice Kulture SC-a te budućnosti Teatra &TD upitali smo za komentar istaknute, nagrađivane i cijenjene hrvatske kazališne redatelje koji su tijekom karijere djelovali u legendarnom kazalištu u Savskoj 25.

Vizart

Pronađen kradljivac Dalievog akvarela?

22.02.2013. Sunčana Bošnjak Brkić
Foto: facebook.com/Salvador Dali

Foto: facebook.com/Salvador Dali

U šestom mjesecu prošle godine iz Manhattanske galerije je u neobičnoj krađi ukraden akvarel Salvadora Dalia naziva ”Cartel de Don Juan Tenorio”, vrijedan 150000 dolara. Sigurnosne kamere su tada snimile proćelavog muškarca u kariranoj košulji kako ulazi u muzej sa crnom vrećicom. Muškarac je nonšalantno usred bijela dana išetao iz muzeja prošavši pritom i pored čuvara, sa sobom odnijevši Dalievu sliku. Fotografije sigurnosnih kamera su objavljene u javnost, ne bi li policija došla do kradljivca.

Ovaj slučaj uskoro je postao još zanimljiviji, naime otprilike tjedan dana nakon krađe, policija je presrela anonimnu pošiljku iz Grčke. Kradljivac je sliku poštom poslao natrag u galeriju. Policija je našla otiske prstiju te ih povezala sa PR-menadžerom francuskog modnog brenda Moncler’s, Phivosom Lamprosom Istavrioglouom. Kako bi ga namamili da se vrati iz Grčke u New York, tajni agent predstavio se kao vlasnik umjetničke galerije, nudeći posao savjetnika Istavriouglou. Istavrioglou je uhićen u subotu na njujorškom aerodromu. Još nema službenog izvješća njegovih odvjetnika. Po nekim izvorima je dvadeseddevetogodišnji Istavriouglou priznao krađu, a opravdao ju tako da je vidio da galerija nije dobro osigurana što je onda poželio i dokazati, dok drugi kažu da niječe krivicu.

Salvador Dali pripada nadrealizmu, pravcu u umjetosti nastalom u 20.stoljeću. Inspiraciju nadrealizam crpi iz psihoanalize. ”Poetika” nadrealizma nalaže da umjetnik kroz svoja djela neposredno oslobodi svoju psihu, struju podsvijesti. Pritom ne treba misliti na estetiku ili moralnu svrhu djela (takav automatizam lišen razuma, nije naravno bio moguć u praksi). Ipak, Dalieva djela većinom imaju simbolična značenja, koja se različito tumače. Od brojnih poznatih pripadnika ovoga pravca (Ernst, Magritte, Kahlo…) mišljenja se o Salvadoru Daliu najviše razlikuju. Dok ga neki smatraju izuzetno maštovitim i originalnim, drugi misle da je njegova želja za privlačenjem pažnje na samoga sebe ponekad zasjenila samu umjetnost. Možda je to bio cilj i ovog kradljivca.

(Visited 127 times, 1 visits today)

Komentari