Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Glazba

Proslava 50. rođendana u riječkom Pogonu kulture: Goran Bare, Majke i sinopsis hrvatskog rocka

08.11.2015. Filip KušterFoto: Press

Rijeka će 14. studenog biti pod pravom paljbom onoga šte se uistinu može nazvati hrvatskim rock ‘n’ rollom. U Pogon kulture dolaze Goran Bare i Majke te će nas odvesti na putovanje ispunjeno fantastičnim tekstovima i brutalnom, čistokrvnom rock muzikom. Ovaj nastup biti će poseban i po tome što ove godine Bare slavi pedeseti rođendan i tom prilikom već je odsvirao koncert u Zagrebu u Tvornici kulture. Slavljenik će sigurno i ovaj put napraviti ono što se od njega najmanje može očekivati (ili najviše), a kako bi upotpunili rođendanski ugođaj, napraviti ćemo kratki pregled Baretove karijere koje je započela još tamo ranih 80-ih godina na istoku Hrvatske, u Vinkovcima.

Prve nastupe tako bilježi s prijateljem i gitaristom Marinom Pokrovcem koji će u budućnosti postati član Majki. Sredinom osamdesetih Bare osniva bend koji će obilježiti njegov život – Majke. Iako iz početka nije išlo sve prema planu, prvi veći proboj događa se na razdiobi desetljeća. Ulaskom u devedesete Bare s Majkama snima prvi pravi album (prije je 1988. izdan demo) koji nosi naziv „Razum i bezumlje“. Već u samom nazivu albuma vidimo da će to biti prvijenac koji će obilježiti nešto tamniji tonovi rock svijeta. Na njemu se već mogu pronaći odlične pjesme, nekarakteristične za bend s jednim albumom, poput Svaku noć i svaki dan i Iz sve snage. U međuvremenu počinje rat, Bare gubi nekoliko bliskih prijatelja (jedan od njih je Marin Pokrovac), a 1992. snima se drugi album „Razdor“. Puno zaokruženiji od prvoga, a i puno produkcijski bolji, „Razdor“ donosi hitove poput Krvarim od dosade, Mršavi pas, 89′ i Budi ponosan. Majke su najviše kreativne i aktivne bile u razdoblju od 1994. do 1998. Snimljena su još tri albuma („Milost“, „Vrijeme je da se krene“, Put do srca sunca“) s nebrojenim rock himnama koje će zauvijek ostati u vrhu hrvatske glazbene baštine (Ja sam budućnost, Vrijeme je da se krene, A ti još plačeš, Odvedi me, Cigan, Baretov Blues, Mene ne zanima, Daj mi…), a između snimanja albuma snimljen je i live album „Život uživo“.

Baretov  kreativni proces je trajao i trajao, bend je mijenjao članove, a dolaskom novog milenija izgleda da je bilo vrijeme za velike promjene. Goran Bare je raspustio Majke i zaželio se nešto blaže varijante rocka s primjesama bluesa i folka. Rodila se grupa Bare i Plaćenici koja već s prvim albumom iz 2001. „Izgubljen i nađen“ ponovo regenerira hrvatsku glazbenu scenu, izbacuje pjesmu Put ka sreći i Bare je, nakon mračnih devedesetih, ponovo na vrhuncu, ali s nekako svjetlijom varijantom svojih tekstova. U mnogima se može pronaći optimističnih poruka, a i sama glazba prožeta je veselijim prizvukom. Bare s Plaćenicima radi još dva albuma, više-manje, svaki za sebe je pravo malo remek- djelo (na „7“ iz 2003. nalaze se ponajbolji stihovi karijere, dok je „Srce“ iz 2006. ipak produkcijski najlošiji). Za Bareta je došlo vrijeme da ponovo otvori priču s Majkama i to je bio jedan od najvećih i najboljih poteza. Odsvirani Unplugged u Tvornici 2007. godine spada u jedne od najboljih koncerata u Hrvatskoj od osamostaljenja. Potpuni povratak Majke doživljavaju s albumom iz 2011. „Teške boje“ s kojim je ponovo pokorena hrvatska rock scena – osvojena je nagrada za rock album godine, nominacija za 11 Porina i još nebrojeno mnogo drugih pohvala i nagrada. Postoje naznake o novom albumu, ali Bare je još uvijek dovoljno tajnovit.

Što se tiče članova, Bare kao frontmen i ikona benda jednako je zaslužan za odlazak i dolazak istih. Veliki doprinos, gotovo u jednakoj mjeri kao i sam Bare, cijelom stvaralaštvu benda imaju Zoran Čalić, Damir Trkulja, Željko Mikulić – Korozija,, Ivica Duspara, Nedjeljko Ivković – Kilmister, Ivan Dujmić, Jurica Nižić i još mnogi drugi koji su proteklih godina svirali u ponajvećem hrvatskom rock sastavu. Današnju postavu, uz neponovljivog lidera, čine Kruno Domačinović (gitara), Davor Rodik (slide gitara), Alen Tibljaš (bubanj, ex-Laufer), Berislav Vrabec i Dan Divjak (klavijature). Ta će nam se postava Majki predstaviti u Rijeci, a s obzirom na reputaciju svih članova, spektakl neće izostati.

Goran Bare je čovjek i glazbenik o kojem će se jednog dana pisati knjige, secirat će se njegov privatan život, ali na kraju, najvažnije će biti njegovi stihovi – koji su bili, jesu i ostat će – jednim od vrhunaca glazbe na našim prostorima.

Spomenimo još kako će koncert u Pogonu kulture početi u 23 sata, a ulaznice se u pretprodaji mogu kupiti po cijeni od 80 kn, dok će na dan koncerta biti 95 kn. Službena prodajna mjesta su OKC Palach, The Beertija te Entrio prodajna mjesta i online entrio.hr.

(Visited 224 times, 1 visits today)

Komentari