Istaknuto
19.10.2016.

Druga epizoda Glazbenog lonca u Kavezu u petak, 4. studenog ugostit će Svemir. Uz akustičnu svirku i razgovor, bend okupljen oko zagrebačke kantautorice Zvonke Obajdin imat će i premijernu javnu promociju spota za „Dunjinu pjesmu“, njihov posljednji singl.

19.10.2016.

"Tri zime" Tene Štivičić vjerojatno će postati antologijski tekst hrvatske dramske književnosti. Drama je u travnju premijerno zaigrala u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i Mestnom gledališču ljubljanskom. Usporedili smo ove dvije produkcije, a "Tri zime" sagledali u kontekstu suvremene europske drame.

Glazba

Prti Bee Gee i Krankšvester u Tvornici kulture na #DritoIzTvornice

09.11.2015. Ziher.hrFoto: facebook.com/tvrdo.swag/photos

Organizatori popularnih rap/hip-hop večeri zvanih In Da Klub odlučili su organizirati veliki koncert u Tvornici kulture 30. siječnja na kojem će nastupiti Prti Bee Gee i Krankšvester te još tri, za sada neobjavljena, izvođača. Ulaznice su u prodaji po promotivnoj cijeni od 40 kn. Ta cijena je na snazi do 15.11. kada se objavljuje treći izvođač. Od 16.11. do koncerta cijena je 50 kn odnosno 70 kn na dan koncerta.

Beogradska rap grupa Prti Bee Gee postala je rap fenomen širih razmjera. Mogli bi se tumačiti kao beogradski NWA, mada bi to bilo nepotrebno umanjivanje njihove neosporne autentičnosti. Grupu su oko 2000. formirali Davor Bobić (Mos-kri, preminuo u 2005.), Marko Jarnević (Euffrat/Eufframe) i Mickrey Mouse. Vrlo brzo su dostigli zavidnu reputaciju u beogradskim underground rap krugovima, a potom osvojili i publiku po okolnim zemljama, najviše Hrvatskoj i Bosni, medju tinejdžerima Zagreba i Sarajeva – koji su vrlo dobro razumjeli o čemu Prti Bee Gee repaju. Davor Bobić je neosporno čovjek čija je lucidnost, duhovitost i iskustvo sa gradskih ulica formirala ideologiju grupe Prti Bee Gee, koja je definirala njihov (za neke) vrlo kontroverzan pristup životu kroz slogan “heroin rap”, koja ovu grupu stavlja daleko daleko ispred bilo čega što je balkanski hip hop imao, ali i ne samo balkanski. Grupa je izdala samo jedan pravi album (“Grejtest ThITS”, 2003.), album koji se kao zaraza pronio regijom i svojom direktnošću vrlo brzo osigurao posebno mjesto među fanovima, ne samo hip-hopa.


Osječki rap dvojac Krankšvester (Triki & Sett) vraća se u Tvornici kulture nakon što su u istoj održali svoj do sada najveći solo nastup u karijeri. Nakon što su promocijom aktualnog albuma “Krankšvester III” iz 2014. uspjeli čak dva dana rasprodati klub Klub te nepunih šest mjeseci kasnije i KSET, Krankšvester je zajedno sa Sajsi MC napunio i Veliki pogon Tvornice u sklopu Halloween partyja “Štaš bit?”. Iza njih je ukupno sedam izdanja prepunih tvrdih beatova i izuzetno eksplicitnih tekstova zahvaljujući kojima su osvojili regionalnu underground scenu.

Komentari