Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Film

Prve prognoze: tko bi se mogao ovoga puta prošetati crvenim tepihom?

21.09.2014. Lucija KlarićVrijeme čitanja: 3 minute
http://www.facebook.com/oscar

http://www.facebook.com/oscar

Godina se primiče kraju, uglavnom smo upoznati s onim što nas ovih mjeseci očekuje na velikom platnu, filmovi korak po korak premijerno pristižu u kina – idealno vrijeme za predviđanje kome bi 2014. godina mogla donijeti i zlatni kipić.

Arts.mic tako je sastavio listu od 10 filmova koji će, po njihovim predviđanjima, gotovo sigurno zaslužiti barem nominaciju u jednoj od kategorija, ako ne i okruniti se titulom najboljeg. Jeste li neke od njih već uspjeli pogledati, slažete li se s izborom?

Prvi u liniji je Foxcatcher. Prema prognozama smiješi mu se nomacija u kategoriji najboljeg filma, najboljeg glavnog i sporednog glumca. Nastao po istinitoj priči, Foxcatcher bazira se na životu milijunaša i njegovom kompleksnom odnosu s dvojicom olimpijskih hrvača. Upečatljivi glavni lik i potkovanost stvarnim podacima, uz dosad pohvaljen performans trojice glumaca (Tatum, Carrell, Ruffalo), doima se kao više nego dovoljno faktora da se ovaj film nađe na popisu potencijalnih Oskarovaca.

Miljenik kritičara i neupitno Linklaterov epohalni pothvat – Boyhood, svoj bi kipić mogao zaraditi u više kategorija od onog za najbolji film, najboljeg redatelja, glavnog glumca i glumicu te u konačnici i za najbolji cjelokupni dojam. Ovaj film o odrastanju, sniman kroz 12 godina, ambiciozan je i temeljit projekt u kojem Linklater ulazi i u najsitnije detalje ljudskog razvoja i odnosa u obitelji točnije onog između djeteta i roditelja. S obzirom na količinu pažnje koju je film zaradio od medija i kritičara već sada, čini se da je teško zamisliti da Linklaterovu ekipu nećemo gledati na crvenom tepihu.

Poznato je da Amerika ipak najviše od svega voli svoje superjunake. U tom kontekstu nije začuđujuće da je na popis pristigao i Birdman, film koji označava povratak Alejandra Gonzáleza Iñárritua na velika platna. Michael Keaton, najviše zapažen kao Batman, u ovoj crnoj komediji ni više ni manje upravo će odigrati glumca koji se, nakon velikog holivudskog uspjeha s ulogom superjunaka, pokušava ponovno vratiti na svoj put k zvijezdama na Broadwayu. Ovaj holivudski film o Hollywoodu tako možda zaradi kipića za najbolji film, redatelja ili čak glumca.

Benedict Cumberbatch bi u svom nizu konačno mogao biti i okrunjen za jednu od svojih glumačkih uspješnica. Nakon Hobbita, Khana i Sherlock Holmesa, ulogom u The Imitation Game, gotovo mu je zagarantirana nominacija u kategoriji najboljeg glavnog glumca s obzirom na dosadašnje priznanje koje je zaradio na ovogodišnjem Toronto International Film Festivalu. A tko zna, možda i sam film ima budućnost u kategoriji najboljeg filma…

Bez obzira na Cumberbatchov zlatni niz, Eddie Redmayne ipak glasi kao apsolutni favorit sljedećih Oscara u kategoriji najboljeg glavnog glumca. Utjelovivši svjetski poznatog fizičara Stephena Hawkinga za vrijeme njegova prvog braka unutar kojeg Hawking saznaje za svoje oboljenje od ALS-a, Eddie Redmayne s filmom The Theory of Everything sigurno korača prema svom kipiću, a utrci mu se možda pridruže i redatelj James Marsh te kolegica Felicity Jones.

Unatoč određenim neuspješnim ulogama koje su uslijedile nakon osvojenog Oscara 2007. godine, Reese Witherspoon s filmom Wild vraća se spremna obraniti svoju titulu kvalitetne i talentirane glumice. Glumeći ovisnicu o heroinu spremnu na oporavak uz pomoć divljine Pacific Crest Traila, Witherspoon ozbiljno konkurira da se još jednom dokaže u kategoriji najbolje glumice.

Konkurencija Witherspoon svakako bi mogla postati oskarovska veteranka (s već četiri nomanacije iza sebe) – Juliane Moore i to s filmom Maps to the Stars. Iako sam film nije oduševio kritiku, Moore je s iskrenim pristupom liku zastarjele holivudske zvijezde Havane Segrand čiji pokušaj vraćanje slave leži u prerađivanju filma koji je učinio njenu majku poznatom, za razliku od samog filma dobila je pozitivne kritike. Možda upravo tim performansom Moore preotme kipić Witherspoon unatoč njenom velikom povratku.

Moore je ovogodišnjim ulogama svakako sebi zagarantirala (ako ništa drugo) nominaciju u kategoriji najbolje glumice. Ukoliko to ne bude za Maps to the Stars, bit će zasigurno za film Still Alice. Utjelovljujući profesoricu lingvistike koja se suočava s prvim znakovima Alzheimerove bolesti, u nešto potentnijoj ulozi za Oscara, moguće da upravo Still Alice bude njena karta za kipić.

Iako još nije doživio svoju premijeru, Unbroken je ovogodišnja nada Universala. Napisan od strane braće Coen, u režiji Angeline Jolie, ova priča o olimpijskome sportašu koji postaje heroj Drugog svjetskog rat, teško da neće zainteresirati Akademiju. U slučaju da Jolie zaradi predviđenu nominaciju za najboljeg redatelja, bit će tek peta žena nominirana u ovoj kategoriji. Film bi se mogao zateći i u kategoriji za najbolji film, ali svakako se nade polažu u Angelinin uspjeh.

Godina ne može proći bez barem jedne epohalne ratne priče (po prilici o Drugom svjetskom ratu). David Ayer i njegov Fury ovogodišnji su par excellence primjer takvog filma koji s Brad Pittom u glavnoj ulozi jednostavno priziva Oscara. Postoji velika vjerojatnost da bi tako ovaj film mogli zateći nominiranog u kategoriji najboljeg filma i najboljeg glavnog glumca.

Ipak, sve ovo i dalje su samo nagađanja, još nam preostaje vidjeti tko će zaista u veljači uspjeti izvesti na crveni tepih svoju filmsku ekipu i postati meta žutih stranica.

(Visited 63 times, 1 visits today)

Komentari