Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Prvi dječji mjuzikl “Roko, Roko, tatino oko” uskoro u Splitu

28.09.2016. Ziher.hrFoto: Press

“Roko, Roko, tatino oko” mjuzikl je za djecu i mlade splitskog autorskog dvojca Nele Bujas Luketić i Jelene Bosančić, u produkciji Glazbene škole Josipa Hatzea. U izvedbi sudjeluje 70-ak djece koja pjevaju, glume i plešu te po prvi put u Hrvatskoj i sviraju okupljeni u orkestar sastavljen isključivo od tinejdžera. Scena HNK Split će ovom prigodom postati prostor mašte i igre unutar koje vrijede neka druga pravila.

Roko, desetogodišnji dječak, mangup kakvog ima svaka splitska ulica, jednog dosadnog petka poslijepodne odluči nacrtati planet Kaoka, savršeni svijet u kojem nema brige ni pravila i u kojem se ništa ne radi: “… nema blitve ni špinata, nema vike, nema strke, nema vječne buke, frke…“. Ideja je pobjeći u taj uzbudljivi prostor Rokove mašte, gdje su oceani shakea i sladoledne plime, s četvero najboljih prijatelja. Oni su fantastična petorka s određenim super moćima, ali im se plan bijega izjalovio kada je Tužibaba Toni doznao za njega. Djeca ipak uspijevaju otići, ali u nešto proširenom sastavu. Nakon susreta s interesantnim likovima čokoladnog svijeta kao što su divovska gusjenica, robot ili magarac Koki, junaci priče počinju shvaćati i nedostatke planeta Kaoka.

Foto: Press

Foto: Press

“Roko, Roko, tatino oko” nastao je prema početnoj zamisli Nele Bujas Luketić, profesorice teorijskih predmeta u GŠ Josipa Hatzea, koja potpisuje glazbu i tekstove songova. Priču je adaptirala Jelena Bosančić, akademska glumica, koja je proširila radnju i likove te potpisuje režiju i koreografiju mjuzikla. Video projekcije i animacije, za koje su zaslužni Darko Škrobonja, Ivan Radović, Dragan Kovačević i Antea Ratković, gledatelje će uvesti u dječji svijet mašte. Zbor i orkestar, sastavljen od učenika GŠ Josipa Hatzea, uvježbala je Nela Bujas Luketić uz pomoć dirigenta Jure Bučevića pod čijim će vodstvom i nastupiti.

Vesna Alebić, ravnateljica GŠ Josipa Hatzea, istaknula je kako su im na ovom projektu potporu pružili i predstavnici HNK Split, a ovo nije prvi put da dvije institucije surađuju.

– Iz HNK Split prepoznali su potencijal ovog, do sad neviđenog, projekta u Splitu,  koji će doprinijeti razvoju kulturne scene grada, ali i Splitsko-dalmatinske županije. Zahvalna sam što su nam pružili  punu podršku i na ovom projektu kao i na mnogim drugima do sada, zaključila je Vesna Alebić.

Premijera mjuzikla održat će se 7. listopada s početkom u 20 sati, nakon koje će uslijediti još dvije reprizne izvedbe, 10. 11. listopada u 19:30 sati. Mjuzikl će se zadržati na programu Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, a bit će otvoren i za razna gostovanja.

Cijena ulaznice je 30 kn, a može se kupiti na blagajni splitskog HNK ili rezervirati na mail gsjh.press@gmail.com.

(Visited 38 times, 1 visits today)

Komentari