Istaknuto
14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

10.06.2018.

Uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, a nekoliko dana nakon presude Zdravku Mamiću, pjesma "Nogomet" Pips, Chips & Videoclipsa ponovno postaje iznimno aktualan društveni komentar. Kako je Ripper 1998. u žar zbivanja smjestio u suštini antinogometnu pjesmu, to se ne susreće često.

Film

Prvi put u Hrvatskoj: Krenimo u kino – Maraton kratkometražnih filmova

18.12.2013. Nela Baričević
Foto: Facebook/Prvi Maraton Kratkih Filmova

Foto: Facebook/Prvi Maraton Kratkih Filmova

Ovogodišnji najkraći dan u godini, 21.12, Hrvatska će začiniti priključivanjem međunarodnoj manifestaciji kratkometražnog filma.

Kroz manifestaciju gledatelji će u nezavisnim kinima diljem zemlje, i to uz besplatan ulaz, moći pogledati niz međunarodnih i nacionalnih filmova. Odabrani filmovi dio su javne kulture, a iznimno su važni u području razvoja audiovizualne kulture te za očuvanje filmske baštine.

Inicijativu, inače poznatu kao „Najkraći dan“ prošle je godine započeo francuski centar za kinematografiju, a nakon Francuske, događanje se proširilo mnogim europskim državama. U Hrvatskoj se maraton istovremeno održava u čak 23 grada, uz niz od ukupno 45 kratkometražnih filmova. Naći će se tu za svakoga ponešto, od dječjih i animiranih filmova do igranih i dokumentarnih; od filmova cijenjenog francuskog animatora Michela Ocelota sabranih pod nazivom „This is not a funny program“ pa do kultnih hrvatskih dokumentaraca Krste Papića.

Program u Zagrebu odvijat će se u kinima Europa i Tuškanac, pored čega se na Tuškancu prikazuje poseban filmski program kojega je Hrvatski filmski savez odabrao posebno za ovu priliku.

 

(Visited 63 times, 1 visits today)

Komentari