Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Punk fešta na Good Vibrations programu uz Antitodor, Biciklić, SpokOi! i Bijelu Kremu

21.10.2015. Ziher.hrFoto: facebook.com/antitodor punk

Nakon fantastične Motusove promocije prošli vikend, prvo punk veselje u četvrtoj sezoni Good Vibrationsa u Vintage Industrial Bar donosi četiri benda. U srijedu nastupaju legendarni Antitodor i zagrebačke snage Biciklić, SpokOi! i Bijela Krema. Za pravu pankersku feštu nakon koncerta zadužen je DJ Kneža. Pretprodaje nema, a ulaznica košta 25 kuna.

Foto: Press

Foto: Press

Grupa Antitodor osnovana 1996 u Puli pod imenom Antitodor i Talenti. Osnivači grupe su pjevač Zoran Todorović – Todor, bubnjar Aleksandar Bijažić i basist Kristian Bijažić – Pitzek. Uskoro grupa snima svoj album prvijenac “Gubitnik” koji je objavljen 1999. godine za nezavisnu etiketu Monte Paradiso. U međuvremenu je došlo promjene članova grupe i grupamijenja ime u Antitodor. Tada su grupu činili pjevač Todor, gitaristi Vlado Mićanović i Saša Đuračić – Sale, basist Dražen Džaja-Džajo i bubnjar Mario «Čokanjac». Uslijedili su brojni koncerti, grupa je i dalje marljivo stvarala autorske skladbe, te je 2004. godine u vlastitom izdanju objavila drugi album “Ne bojim se” s 11 pjesama. Grupa je i dalje intenzivno održavala koncerte, a od stotinu koncerata diljem Hrvatske i Slovenije, svakako treba izdvojiti svirke kada su nastupili kao predgrupa velikanima punka poput britanskih G.B.H., zatim grupi Aurora iz Mađarske, američkim legendama Misfits i Battalion of Saints te brojnim drugim legendama žanra. Nakon izmjena u postavi bend je snimio album “Punker” s 13 pjesama, koji su objavili u vlastitoj nakladi 2010. godine. Nakon dvogodišnje kreativne i koncertne pauze, grupa Antitodor ponovo se vraća u novoj postavi. Postavu trenutno čine Todor – vokal, gitaristi Ivan Jović – Joca i Dino Krivičić, basist Dorian Matošević – Dodo, te bubnjar Andrija Tomić. Antitotodor radi na novom albumu koji će se zvati “Dobrodošli u Hrvatsku”, a najavljuje ga single “Kapitalistička”.


Joj! punk bend Biciklić osnovan je sasvim slučajno za vrijeme brutalnog opijanja na tulumu veterana KSFF-a u noći sa 9. na 10. 3. 2012. godine. Prva proba odrađena je četiri dana kasnije kod Hogara, a već idući petak, 16.3. prva snimka s probe snimana mobitelom doživljava premijeru u eteru Radio Studenta. U međuvremenu Biciklić je svirao u gotovo svim alternativnim klubovima u Zagrebu i okolici, a izdao je i dva albuma, „Povratak Sompompira 2“ i „Za kog je dobar je (Pjesme za dušu 2)“. Prvi nastup na Good Vibrations programu imali su početkom listopada prošle godine, a sada su spremni svima priuštiti još jedan koncert za pamćenje u Vintageu!


Ideja za SpokOi! je rođena još u 2013., a kad se u veljači 2014. okupila većina sadašnjih članova, bend dobiva ime i počinje s aktivnim stvaralaštvom. Sastoji se od 5 članova, a ističe se jakim street punk – Oi! ritmom i tematikom koja varira od jakog revolta do čiste zafrkancije. Prvi koncert je odrađen u rujnu 2014. te nakon nekoliko koncerata održanih po raznim klubovima u Zagrebu, u siječnju 2015. bend izdaje prvi demo s 10 stvari. Uskoro odlaze na prva gostovanja van grada, a u svibnju 2015. nastupa u velikom pogonu Tvornice u sklopu promocije Šankovog?! novog albuma. Ovo će momcima biti prvi nastup u Vintage Industrial Baru kao i na Good Vibrationsu.


Rock bend Bijela krema osnovan je u jesen 2009. godine u Nikšiću od strane četiri entuzijasta inspiriranih kamenjarom, kožom i traperom. Bend nakon toga seli u Zagreb i bavi se isključivo autorskim materijalom. Događaju se i koncerti s većim i manjim bendovima te prvi album izlazi krajem 2012. prigodnog imena “Bio sam ti 1.” Ove godine Bijela Krema izdaje i promovira novi album “Vladavina”. Album je hvaljen na ruskom piratskom tržištu, a nađe ga se na poljskim i exyu forumima. Za ostale tu je bandcamp benda.

Početak programa je u 20:30h.

(Visited 32 times, 1 visits today)

Komentari