Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Knjige

Putovanje kroz Matoševe stihove

13.06.2013. Ermin Preljević
foto: naklada Ljevak

foto: naklada Ljevak

Danas se obilježava 140 godina od rođenja jednog od najvećih hrvatskih pisaca, Antuna Gustava Matoša. U gradskoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića odlučili su obilježiti tu posebnu obljetnicu predstavljanjem knjige koja se bavi Matošem, autorom i osobom, te njegovim stvaralaštvom. Tako će u prostorijama knjižnice večeras, 13.6.2013. u 20 sati, iz nove knjige Dubravke Oraić Tolić, prikladno imenovanom Čitanja Matoša, čitati Krešimir Nemec, Viktor Žmegač, Marina Protrka Štimec, Nives Tomašević i naravno, sama autorica.

Knjiga je zapravo razdjeljena u dva dijela, Stara i Nova čitanja. Stara čitanja se tako više bave strukturalnom semiotikom i stilističkom analizom i sastoje se od ranijeg eseja Matoš i avangarda, studije Matoševa proza i dviju analiza poznatih Matoševih djela, pripovijetke Camao i putopisa Oko LoboraNova čitanja se baziraju na seciranju kultoroloških, antropoloških i imagoloških fenomena u Matoševim djelima, te se ulazi u dublju analizu problematike istih i prati se razvoj Matoševih svjetonazora i sukladno tome njegove umjetnosti.

U knjizi Čitanja Matoša susrećemo dvije epohe u književnoj teoriji, ali i dva Matoša, mlađeg i starijeg. Uz bogatu likovnu opremu, šarmantnim Matoševim citatima raspršenim po rubovima stranica, reprezentativnim odabirom Matoševih djela i njihovom zavidnom analizom, ova knjiga se samo može preporučiti svim zaljubljenicima u Matoševe riječi.

(Visited 147 times, 1 visits today)

Komentari