Istaknuto
15.03.2018.

Ususret koncertnoj promociji novog EP-a “Valovi” u Močvari ovog petka razgovarali smo s pjevačicom i gitaristicom Lucijom Ivšić i novim bubnjarem Goranom Nježićem o planovima Punčki, ljetu i uspomenama.

11.03.2018.

"Comic Sans" Nevija Marasovića komičan je prikaz odnosa između oca i sina koji se silno razliku, ali su i silno nalik jedan drugome.

Knjige

Putovanje kroz Matoševe stihove

13.06.2013. Ermin Preljević
foto: naklada Ljevak

foto: naklada Ljevak

Danas se obilježava 140 godina od rođenja jednog od najvećih hrvatskih pisaca, Antuna Gustava Matoša. U gradskoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića odlučili su obilježiti tu posebnu obljetnicu predstavljanjem knjige koja se bavi Matošem, autorom i osobom, te njegovim stvaralaštvom. Tako će u prostorijama knjižnice večeras, 13.6.2013. u 20 sati, iz nove knjige Dubravke Oraić Tolić, prikladno imenovanom Čitanja Matoša, čitati Krešimir Nemec, Viktor Žmegač, Marina Protrka Štimec, Nives Tomašević i naravno, sama autorica.

Knjiga je zapravo razdjeljena u dva dijela, Stara i Nova čitanja. Stara čitanja se tako više bave strukturalnom semiotikom i stilističkom analizom i sastoje se od ranijeg eseja Matoš i avangarda, studije Matoševa proza i dviju analiza poznatih Matoševih djela, pripovijetke Camao i putopisa Oko LoboraNova čitanja se baziraju na seciranju kultoroloških, antropoloških i imagoloških fenomena u Matoševim djelima, te se ulazi u dublju analizu problematike istih i prati se razvoj Matoševih svjetonazora i sukladno tome njegove umjetnosti.

U knjizi Čitanja Matoša susrećemo dvije epohe u književnoj teoriji, ali i dva Matoša, mlađeg i starijeg. Uz bogatu likovnu opremu, šarmantnim Matoševim citatima raspršenim po rubovima stranica, reprezentativnim odabirom Matoševih djela i njihovom zavidnom analizom, ova knjiga se samo može preporučiti svim zaljubljenicima u Matoševe riječi.

(Visited 138 times, 1 visits today)

Komentari