Istaknuto
20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Knjige

Putovanje kroz Matoševe stihove

13.06.2013. Ermin Preljević
foto: naklada Ljevak

foto: naklada Ljevak

Danas se obilježava 140 godina od rođenja jednog od najvećih hrvatskih pisaca, Antuna Gustava Matoša. U gradskoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića odlučili su obilježiti tu posebnu obljetnicu predstavljanjem knjige koja se bavi Matošem, autorom i osobom, te njegovim stvaralaštvom. Tako će u prostorijama knjižnice večeras, 13.6.2013. u 20 sati, iz nove knjige Dubravke Oraić Tolić, prikladno imenovanom Čitanja Matoša, čitati Krešimir Nemec, Viktor Žmegač, Marina Protrka Štimec, Nives Tomašević i naravno, sama autorica.

Knjiga je zapravo razdjeljena u dva dijela, Stara i Nova čitanja. Stara čitanja se tako više bave strukturalnom semiotikom i stilističkom analizom i sastoje se od ranijeg eseja Matoš i avangarda, studije Matoševa proza i dviju analiza poznatih Matoševih djela, pripovijetke Camao i putopisa Oko LoboraNova čitanja se baziraju na seciranju kultoroloških, antropoloških i imagoloških fenomena u Matoševim djelima, te se ulazi u dublju analizu problematike istih i prati se razvoj Matoševih svjetonazora i sukladno tome njegove umjetnosti.

U knjizi Čitanja Matoša susrećemo dvije epohe u književnoj teoriji, ali i dva Matoša, mlađeg i starijeg. Uz bogatu likovnu opremu, šarmantnim Matoševim citatima raspršenim po rubovima stranica, reprezentativnim odabirom Matoševih djela i njihovom zavidnom analizom, ova knjiga se samo može preporučiti svim zaljubljenicima u Matoševe riječi.

(Visited 142 times, 1 visits today)

Komentari