Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Queer Zagreb sezonu otvara bugarski umjetnik Ivo Dimchev u ZKM-u

11.03.2015. Ziher.hr
Foto: facebook.com/QueerZagreb

Foto: facebook.com/QueerZagreb

Queer Zagreb sezona ovog petka u ZKM dovodi bugarskog umjetnika Ivu Dimcheva i njegovu predstavu „I-Cure“. Rad Ive Dimcheva ekstremna je šarolika mješavina performansa, plesa, glazbe, teksta i vizualnih elemenata. Autor je više od 30 radova izvođenih diljem Europe i Sjeverne Amerike. Primio je brojne međunarodne nagrade za ples i kazalište, uključujući Željeznu medalju za suvremenu umjetnost “Vencislav Zankov” (2013), kao i nominaciju za nagradu Bessie za izvedbu svoje predstave „Lili Handel“ u njujorškom izdanju festivala Perforacije, također u organizaciji udruge Domino.

Nakon studija na Das Arts akademiji u Amsterdamu, Dimchev se preselio u Brussels i otvorio svoj vlastiti izvedbeni prostor, Volksroom, gdje predstavlja mlade međunarodne umjetnike. Dimchev predaje na nacionalnoj kazališnoj akademiji u Budimpešti te je utemeljitelj Humarts zaklade u Bugarskoj. Trenutačno je umjetnik na rezidenciji u Kaaitheatru u Briselu.

Ove se godine Dimchev s Dominom vratio u New York te ponovno osvojio publiku i medije,uključujući impresioniranu kritičarku New York Timesa, predstavom “I-Cure”, koju sada u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih predstavlja i zagrebačkoj publici 13. ožujka.

„I-Cure“ je eksplicitna predstava kojom Dimchev obećava iscjeljenje i proučava razliku između terapije i kazališta te lijeka i kulture. Ako je iscjeljenje pitanje vlastitog odabira i odluke, zašto tu odluku ne donijeti dok sjedimo u kazalištu? Zašto potrošiti još jedan sat na pokušaj da budemo kulturni kada bi ih mogli iskoristiti da postanemo zdraviji? Izvedba je zamišljena tako da istovremeno liječi sve fizičke i psihičke poteškoće gledatelja, ali i drugih osoba s obzirom na to kuda publika usmjerava iscjeliteljsku energiju predstave. Također, uključenost gledatelja u samu predstavu značajno utječe na iscjeljenje što i sam umjetnik potvrđuje kada kaže: “Ne gubite vrijeme u kazalištu, iskoristite ga!”

Ulaznice se prodaju po cijeni 80 kn, odnosno 40 kn za studente, a mogu se kupiti na blagajni ZKM-a. Predstava počinje u 20 sati, a nije za mlađe od 18 godina.

(Visited 62 times, 1 visits today)

Komentari