Istaknuto
21.06.2018.

"Katalonac" je naizgled neobavezna predstava koja će znalački nenametljivo, zakrivena smijehom, u gledatelju zatitrati neke mnogo dublje žice, vrlo aktualne u našem društvu.

20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

Vizart

Rafaelovo remek djelo uništeno od vrućina

04.09.2014. Jelena Kovačev
Foto: italyguides.it

Foto: Facebook

Rafaelovo Skidanje s križa(1507), jedna od slika kolekcije Galerije Borghese, oštećena je zbog manjkavosti klimatskog sustava muzeja  u Rimu. Drveni panel remek djela visoke renesanse smežurao se zbog vrućina koje su zavladale Italijom. Osoblje je napravilo sve da spriječi štetu, ali uređaji su jednostavno zastarjeli i ništa se nije moglo učiniti. Kada su alternativne metode otvaranja prozora i feniranja slike zakazale, slika je odstranjena iz galerije na hitnu restauraciju.

Šteta je tim činom minimalizirana, ali ne zna se kad će se napokon riješiti problem s klimom. Ta situacija traje već neko vrijeme, što je istakla i direktorica Anna Coliva koja se prije žalila talijanskim novinarima da vlasti ignoriraju loše stanje koje ugrožava eksponate u galeriji. Iako se u međuvremenu izvelo par izmjena u održavanju na njezin zahtjev, većina djela je u opasnosti zbog visokih temperatura koje smetaju i posjetioce muzeja.

(Visited 51 times, 1 visits today)

Komentari