Istaknuto
20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Vizart

Rasprodaja kulturnog nasljeđa: Na aukciji dijelovi ukrašenog Berlinskog zida

06.06.2013. Jurica Mlinarec
Foto: Screenshot/youtube.com

Foto: Screenshot/youtube.com

Jedan od najistaknutijih objekata kulturne baštine 20. stoljeća, Berlinski zid kreće na aukciju. Skoro trideset godina razdvajao je istočni i zapadni dio Berlina, a kada je konačno srušen 1989. godine, njegovi ostaci postali su simbolom ponovno stvorenog zajedništva.

–> “Poljupcu Brežnjeva i Honeckera” prijeti rušenje

Tijekom devedesetih stvorena je ideja da umjetnici upotrijebe zid kao platno na temu slobode, a ti dijelovi ukrašenog zida idu u Pariz na aukciju pod nazivom “Umjetnici za slobodu”. Mnogi umjetnici ostavili su svoj trag na zidu poput Davida Macha, Sola LeWitta i Euada Chillide čiji bi se komad zida mogao prodati za 300 tisuća eura.

–> Was machts Du mit unserer Stadt?: Unatoč prosvjedu srušen dio Berlinskog zida!

Građani Berlina pokazali su svoje nezadovoljstvo još tijekom demonstracije na poznatoj East Side Gallery u ožujku evocirajući da je riječ o izuzetnom primjerku kulture koji nema cijenu.

Aukcija 48 umjetničkih radova počinje ovog tjedna, “ali aukcionari će favorizirati ponude koje će uključivati cijelu kolekciju kako bi se očuvalo ovo jedinstveno nasljeđe” piše Euronews.

(Visited 162 times, 1 visits today)

Komentari