Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Raste li američki moral isto kao i iznos koji zarađuje American Sniper?

24.01.2015. Petra Plivelić
Foto: pinterest.com/hellojoepark

Foto: pinterest.com/hellojoepark

Pretpostavljali smo da će se film American Sniper naći među nominiranima za Oscara, no ne i da će se naći uz spektakularni Boyhood redatelja Richarda Linklatera sa čak šest nominacija. Podsjetimo, prema broju nominacija vodeći su filmovi Birdman te The Grand Budapest Hotel s ukupno devet nominacija. Također, ostali smo šokirani informacijama o kino zaradi koju je dosegao prošlog vikenda.

Najuspješniji poslovni magazin na svijetu, Forbes, objavio je da je American Sniper, koji se prikazuje u kinima od 16. siječnja, u debitantskom vikendu (16.-18. siječnja 2015.) prema zaradi od kino ulaznica premašio sve siječanjske rekorde sa čak 89,5 milijuna dolara. Time je znatno premašio prošlogodišnji siječanjski rekord filma Ride Along, koji je u istom vikendu prošle godine zaradio 48 milijuna dolara. To je istovremeno i drugi najuspješniji R-rated debi. Ispred American Snipera je u ovoj kategoriji samo The Matrix Reloaded koji je u debitantskom vikendu zaradio 91 milijun dolara. Također, American Sniper se našao i na drugom mjestu najuspješnijih debitantskih vikenda među filmovima koji su nominirani za Oscara u kategoriji najboljeg filma. Na prvom mjestu još uvijek čvrsto stoji Toy Story 3 koji je već u prvom vikendu zaradio 109 milijuna dolara.

Foto: pinterest.com/Greencirca

Foto: pinterest.com/Greencirca

American Sniper, film redatelja Clinta Eastwooda, priča je o najučinkovitijem američkom snajperistu i heroju, Christopheru Scottu Kyleu, zvanom Chris. On je u četiri navrata služio kao snajperist u Iračkom ratu, a pripisuje mu se 160 potvrđenih ubojstava od 255 mogućih. Film prikazuje i probleme s kojima se susreo po povratku kući. Kyle je bio nacionalni heroj. Američka javnost ga je uzdizala u visine, stoga su bili uzdrmani kada ga je nakon skoro četiri mirnodopske godine, u veljači 2013. na druženju u streljani ubio 25-godišnji ratni veteran koji je navodno obolio od PTSP-a. Prije smrti Kyle je napisao memoare koji su postali bestseller, a sada je o njemu snimljen i film. U American Sniperu ga je utjelovio Bradley Cooper, a njegovu udovicu Tayu Renae Kyle glumi Sienna Miller.

Foto: tumblr.com/image-riot i youtube.com/screenshot

Foto: tumblr.com/image-riot i youtube.com/screenshot

Film je izrazito američki, nabijen patriotizmom. Ako sagledate radnju iz pozicije ne-Amerikanca, to je još samo jedan ratni film o ubijanju, odnosno film u kojem je ubijanje u prvom planu i koji veliča ubojicu i ubijanje. Zadnjih su se dana pojavile mnoge kontroverze oko reakcija na film. Redatelj Eastwood i glumci se opravdavaju govoreći da je fokus filma Kyleov povratak kući i ponovno snalaženje u svakodnevnom životu. Kyleovi bližnji pak burno reagiraju na svakoga tko ima negativno mišljenje o filmu, brane ga i opravdavaju. Primjer su tweetovi glumca Setha Rogena te producenta i redatelja Michaela Moorea koji nisu baš bili oduševljeni filmom i to su podijelili s ostatkom svijeta na društvenoj mreži, ali i izazvali bijes Kyleovih kolega i prijatelja. Ovo još jednom dokazuje da je nacionalizam u SAD-u tabu, tzv. „sveta-krava“ tema.

Foto: dailysignal.com/screenshot

Foto: dailysignal.com/screenshot

Procijenjeno je da bi American Sniper do kraja ovog tjedna trebao doseći 110 milijuna dolara. Dosta impresivni rezultati. No uzmete li u obzir da je 15. siječnja bio 86. rođendan jednog od najvećih vođa za prava američkog crnačkog stanovništvaMartina Luthera Kinga, koji je atentatom tragično ušutkan i da je 19. siječnja Martin Luther King Day, koji se prema pravilu u SAD-u održava trećeg ponedjeljka u siječnju, rezultati koje je postigao American Sniper gotovo su sramotni.

Foto: facebook.com/SelmaMovie

Foto: facebook.com/SelmaMovie

Grozota se povećava kada se sjetimo da je u utrci za Oscara i jedan film o Martinu Lutheru KinguSelma. Film redateljice Ave DuVernay priča je o Martinu Lutheru Kingu i maršu za građanska prava na grad Selmu u Alabami, koji je zauvijek promijenio SAD. Legendarnog Kinga je utjelovio Britanac nigerijskog podrijetla David Oyelowo, a Kingovu udovicu Corettu Scott King koja je hrabro preuzela vodstvo u svim njegovim ciljevima glumi britanska glumica Carmen Ejogo. Žalosno da je Selma tako slabo prihvaćen od kritike i od javnosti, posebice danas kada SAD muči isto pitanje kao i tada – rasizam. Naime, u nekim američkim gradovima izbili su prosvjedi nakon dva specifična ubojstva, a tada se dogodilo i još jedno. Bijeli je policajac ubio nenaoružanog Afroamerikanca Rumaina Brisbona u Arizoni dok su trajali prosvjedi u New Yorku i drugdje u SAD-u protiv pogibije u sličnim okolnostima druge dvojice Afroamerikanca. Ovaj incident se dogodio u vrijeme dok je SAD u šoku zbog smrti dvojice nenaoružanih Afroamerikanaca, Michaela Browna u Fergusonu i Erica Garnera u New Yorku, koje su usmrtili bijeli policajci i izbjegli krivičnom gonjenju.

Foto: pinterest.com/cmmacneil

Foto: pinterest.com/cmmacneil

Unatoč svemu navedenom u korist Selme, filma koji progovara o borbi za prva crnačkog stanovništva, koji progovara o cilju za veće dobro, američka javnost i dalje kupuje kino ulaznice za American Snipera, film koji veliča ubojicu i ubijanje. I onda kažu da je SAD zemlja snova – ne!

(Visited 146 times, 1 visits today)

Komentari