Istaknuto
09.01.2018.

"Fantom u operi" Andrewa Lloyda Webbera na Broadwayu je premijerno zaigrao 9. siječnja 1988. godine. Riječ je o najdugovječnijem brodvejskom mjuziklu koji oduševljava u svakom aspektu. Ovaj kazališni spektakl odražava i razlike između američkog i europskog pristupa kulturnim sadržajima.

06.01.2018.

Animirani filmovi nisu samo za djecu, a u ovoj filmolisti donosimo izbor filmova koji zadivljuju svojom pričom, animacijom i originalnošću.

Izvedbene umjetnosti

Rat i mir: Igra ljubavi, povijesti i lustera

04.04.2013. Selma Pezerović
Foto: facebook.com/Hrvatsko narodno kazalište

Foto: facebook.com/Hrvatsko narodno kazalište

Rat i mir ponovo je na daskama Hrvatskog narodnog kazališta. U dramatizaciji Darka Lukića i režiji Tomaža Pandura nakon 2011. godine kada je Rat i mir u tom sastavu predstavljen zagrebačkoj publici, 31. ožujka premijerno je ponovo izvedena predstava. Neki su čitali to remek-djelo izdano 1863. godine. Oni drugi koji nisu čitali, ujedno nisu i mogli ne čuti za Tolstojev epski roman. Ovaj roman koji govori o životima i ljubavima nekoliko obitelji čije se radnje dešavaju u ratu i miru ne obrađuje samo ‘napoleonsku’ i ‘aleksandrovsku’ povijest i bitku. Kao i svako Tolstojevo djelo koje je ekranizirano ili postavljeno na kazališne daske, mora se povući nekoliko paralela. Glumačka ekipa HNK-a imala je zahtjevan posao. Velika paleta likova, što je karakteristično za Tolstojeva djela, vjerno su dočarana na kazališnim daskama. Unatoč tome što vam se možda posreći i dobijete dobro mjesto u kazalištu i postanete dijelom publike, moglo bi vam zasmetati osvjetljenje. Možda ovo jest priča o obiteljima no ujedno je i priča o lusterima. Od vrlo neobičnog osvjetljenja teško možete pratiti lica i mimiku glumaca. Tu možete ostati zakinuti. S druge strane, interijer i scena su nenadmašivi. Nera Stipčević, koja je glumila Natašu Rostovu opravdala je svoju ulogu. U ovom ciklusu predstava ona mjenja Zrinku Cvitešić, koja je nastupala 2011. godine. Smrt, život, ljubav, bezazlenost, crno-bijelo samo su neki od motiva koji prate ovu predstavu. Ukoliko želite postati dijelom iste, Rat i mir još igra danas, 4. travnja i sutra, 5. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu.

„Ne bih vjerovao nikome tko bi mi rekao da mogu ovako voljeti – kazivaše knez Andrej. – Ovo je sasvim drugo čuvstvo od onoga koje sam osjećao prije. Cijeli se svijet za me dijeli na dvije polovice: jedna je – ona, i ondje je sva sreća, nada, svjetlo, druga je polovica – sve gdje nje nema, ondje su samo jad i mrak.“

Ansambl predstave:

Pierre Bezuhov GORAN GRGIĆ
Grofica Rostova MILENA ZUPANČIČ
Nikolaj Rostov IVAN GLOWATZKY
Nataša Rostova NERA STIPIČEVIĆ
Sonja Rostova IVANA BOBAN
Knez Vasilij Kuragin FRANJO KUHAR
Helena Kuragina IVA MIHALIĆ
Anatol Kuragin LUKA DRAGIĆ
Knez Nikolaj Bolkonski PERO KVRGIĆ
Marija Bolkonska ALMA PRICA
Andrej Bolkonski MILAN PLEŠTINA
Lisa Bolkonska LANA BARIĆ
Dolohov DUŠAN BUĆAN
Denisov NIKŠA KUŠELJ
Amelie Bourienne DORA LIPOVČAN
Napoleon Bonaparte BOJAN NAVOJEC
Car Aleksandar DAMIR MARKOVINA
General Kutuzov SINIŠA POPOVIĆ
Sluga LIVIO BADURINA

(Visited 145 times, 1 visits today)

Komentari