Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Izvedbene umjetnosti

Rat i mir: Igra ljubavi, povijesti i lustera

04.04.2013. Ziher.hr
Foto: facebook.com/Hrvatsko narodno kazalište

Foto: facebook.com/Hrvatsko narodno kazalište

Rat i mir ponovo je na daskama Hrvatskog narodnog kazališta. U dramatizaciji Darka Lukića i režiji Tomaža Pandura nakon 2011. godine kada je Rat i mir u tom sastavu predstavljen zagrebačkoj publici, 31. ožujka premijerno je ponovo izvedena predstava. Neki su čitali to remek-djelo izdano 1863. godine. Oni drugi koji nisu čitali, ujedno nisu i mogli ne čuti za Tolstojev epski roman. Ovaj roman koji govori o životima i ljubavima nekoliko obitelji čije se radnje dešavaju u ratu i miru ne obrađuje samo ‘napoleonsku’ i ‘aleksandrovsku’ povijest i bitku. Kao i svako Tolstojevo djelo koje je ekranizirano ili postavljeno na kazališne daske, mora se povući nekoliko paralela. Glumačka ekipa HNK-a imala je zahtjevan posao. Velika paleta likova, što je karakteristično za Tolstojeva djela, vjerno su dočarana na kazališnim daskama. Unatoč tome što vam se možda posreći i dobijete dobro mjesto u kazalištu i postanete dijelom publike, moglo bi vam zasmetati osvjetljenje. Možda ovo jest priča o obiteljima no ujedno je i priča o lusterima. Od vrlo neobičnog osvjetljenja teško možete pratiti lica i mimiku glumaca. Tu možete ostati zakinuti. S druge strane, interijer i scena su nenadmašivi. Nera Stipčević, koja je glumila Natašu Rostovu opravdala je svoju ulogu. U ovom ciklusu predstava ona mjenja Zrinku Cvitešić, koja je nastupala 2011. godine. Smrt, život, ljubav, bezazlenost, crno-bijelo samo su neki od motiva koji prate ovu predstavu. Ukoliko želite postati dijelom iste, Rat i mir još igra danas, 4. travnja i sutra, 5. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu.

„Ne bih vjerovao nikome tko bi mi rekao da mogu ovako voljeti – kazivaše knez Andrej. – Ovo je sasvim drugo čuvstvo od onoga koje sam osjećao prije. Cijeli se svijet za me dijeli na dvije polovice: jedna je – ona, i ondje je sva sreća, nada, svjetlo, druga je polovica – sve gdje nje nema, ondje su samo jad i mrak.“

Ansambl predstave:

Pierre Bezuhov GORAN GRGIĆ
Grofica Rostova MILENA ZUPANČIČ
Nikolaj Rostov IVAN GLOWATZKY
Nataša Rostova NERA STIPIČEVIĆ
Sonja Rostova IVANA BOBAN
Knez Vasilij Kuragin FRANJO KUHAR
Helena Kuragina IVA MIHALIĆ
Anatol Kuragin LUKA DRAGIĆ
Knez Nikolaj Bolkonski PERO KVRGIĆ
Marija Bolkonska ALMA PRICA
Andrej Bolkonski MILAN PLEŠTINA
Lisa Bolkonska LANA BARIĆ
Dolohov DUŠAN BUĆAN
Denisov NIKŠA KUŠELJ
Amelie Bourienne DORA LIPOVČAN
Napoleon Bonaparte BOJAN NAVOJEC
Car Aleksandar DAMIR MARKOVINA
General Kutuzov SINIŠA POPOVIĆ
Sluga LIVIO BADURINA

(Visited 146 times, 1 visits today)

Komentari