Istaknuto
15.10.2018.

Dobre knjige uvijek su u modi. Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

14.10.2018.

Priča o dvoje ljudi - kroz desetljeća - bez obzira na uspjeh ranijih izdanja, ostaje klasik koji uvijek može (p)ostati suvremen.

Vizart

“Rates of exchange”: Izložba njemačkih umjetnika u MSU

11.11.2015. Antonia VukičevićFoto: Facebook/MSU

Izložba “Rates of exchange” prvi je dio projekta koji je zamišljen kao umjetnička razmjena između Hrvatske i Njemačke. U sklopu te ideje Muzej suvremene umjetnosti ugostio je niz umjetnika suvremene umjetničke scene njemačke pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije. Sam model ovog projekta pokušava povezati i prenijeti dio Zapadne Europe u Hrvatsku kulturnu scenu. Odabrani umjetnici i njihovi radovi predstavljaju individualne pozicije u umjetnosti koje su se razvile u njemačkoj pokrajini Sjeverne Rajne u posljednjem desetljeću. Umjetnički izričaj tih autora postavio ih je na vodeću poziciju ovog dijela zapadnog svijeta.

Osim individualnog pristupa, ova izložba predstavlja asimilaciju djela jednog prostora u drugi. Tako na primjeru jedne regije, ova izložba pokušava premjestiti svakodnevicu jednog podneblja u drugi, a fokus izložbe se stavlja na istraživanje načina na koje se kontradikcije ili tenzije, ali i harmonije mogu dovesti u stanje koegzistencije.

Foto: Facebook/MSU

Foto: Facebook/MSU

Na ovoj izložbi mogu se vidjeti radovi Freye Hattenberger, umjetnice čiji su radovi prvenstveno videoperformansi, fotografije, video- i zvučne instalacije. Fokus njenih radova je na povezanosti i međuovisnost tijela, prostora te društvenog i ekološkog okružja, kao i rodni stereotipovi. Na ovoj izložbi predstavljena su njena tri rada: fotografija “Suočavanje sa svijetom” , videoinstalacija “Metanoia” i video glazbenog performansa “From Now to When” u suradnji s Peterom C. Simonom.  Videoinstalacija “Metanoia” se za vrijeme izložbe prikazivala na fasadi Muzeja suvremene umjetnosti, u kojoj je umjetnica izvodila ples koristeći se svakodnevnim gestama, ali i govornim jezikom kako bi uspostavila komunikaciju sa slučajnim prolaznicima i ljudima s poteškoćama u govoru i sluhu.

Umjetnik Diango Hernández zbog dijela života provedenog na Kubi upravo u tom mjestu pronalazi inspiraciju za svoje radove. Probleme i pojave pronalazi i povezuje s drugim društveno-političkim sustavima. Njegovi su radovi konceptualno promišljeni, ali ne napušta oblikovanje pa stvara u širokom medijskom rasponu, od crteža, slika, skulptura i instalacija, do prisvajanja nađenih predmeta. Na izložbi postavljena je njegova instalacija “The nature of corners” koja u potpunosti izostavlja kutove uklapajući u svoj koncept i prirodne oblike naranče i limete.

Foto: Facebook/MSU

Foto: Facebook/MSU

Kipar Jan Scharrelmann u svojim radovima je u neprestanoj potrazi za novim oblicima, što se odrazilo i na njegovu skulpturu “Prljava ptica” koja svojim neobičnim dimenzijama odiše upravo time. Osim ovih umjetnika na izložbi se mogu pogledati još i radovi Alexandre Bircken, Petera Ewig, Tobiasa Hantmanna, Rite Kanne, Monike Stricker, Nikole Ukića i  Stefana Wissea.

Izložbu su postavili Nataša Ivančević i jedan od izlagača, Nikola Ukić, učinvši je pravom poslasticom za ljubitelje moderne umjetnosti. Ljubitelji klasičnih načina likovnog izražavanja na ovakvom događaju neće doći na svoje, a poneki će se možda i pronaći zbunjenima. Usprkos tome, topla preporuka svima koji nemaju zatvoren pogled na umjetnički izraz. “Rates of exchange” možete posjetiti do 28. studenog u NO galeriji MSU-a.

(Visited 66 times, 1 visits today)
Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(2 votes, average: 4.500 out of 5)

Komentari