Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

“Rates of exchange”: Izložba njemačkih umjetnika u MSU

11.11.2015. Antonia VukičevićFoto: Facebook/MSU

Izložba “Rates of exchange” prvi je dio projekta koji je zamišljen kao umjetnička razmjena između Hrvatske i Njemačke. U sklopu te ideje Muzej suvremene umjetnosti ugostio je niz umjetnika suvremene umjetničke scene njemačke pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije. Sam model ovog projekta pokušava povezati i prenijeti dio Zapadne Europe u Hrvatsku kulturnu scenu. Odabrani umjetnici i njihovi radovi predstavljaju individualne pozicije u umjetnosti koje su se razvile u njemačkoj pokrajini Sjeverne Rajne u posljednjem desetljeću. Umjetnički izričaj tih autora postavio ih je na vodeću poziciju ovog dijela zapadnog svijeta.

Osim individualnog pristupa, ova izložba predstavlja asimilaciju djela jednog prostora u drugi. Tako na primjeru jedne regije, ova izložba pokušava premjestiti svakodnevicu jednog podneblja u drugi, a fokus izložbe se stavlja na istraživanje načina na koje se kontradikcije ili tenzije, ali i harmonije mogu dovesti u stanje koegzistencije.

Foto: Facebook/MSU

Foto: Facebook/MSU

Na ovoj izložbi mogu se vidjeti radovi Freye Hattenberger, umjetnice čiji su radovi prvenstveno videoperformansi, fotografije, video- i zvučne instalacije. Fokus njenih radova je na povezanosti i međuovisnost tijela, prostora te društvenog i ekološkog okružja, kao i rodni stereotipovi. Na ovoj izložbi predstavljena su njena tri rada: fotografija “Suočavanje sa svijetom” , videoinstalacija “Metanoia” i video glazbenog performansa “From Now to When” u suradnji s Peterom C. Simonom.  Videoinstalacija “Metanoia” se za vrijeme izložbe prikazivala na fasadi Muzeja suvremene umjetnosti, u kojoj je umjetnica izvodila ples koristeći se svakodnevnim gestama, ali i govornim jezikom kako bi uspostavila komunikaciju sa slučajnim prolaznicima i ljudima s poteškoćama u govoru i sluhu.

Umjetnik Diango Hernández zbog dijela života provedenog na Kubi upravo u tom mjestu pronalazi inspiraciju za svoje radove. Probleme i pojave pronalazi i povezuje s drugim društveno-političkim sustavima. Njegovi su radovi konceptualno promišljeni, ali ne napušta oblikovanje pa stvara u širokom medijskom rasponu, od crteža, slika, skulptura i instalacija, do prisvajanja nađenih predmeta. Na izložbi postavljena je njegova instalacija “The nature of corners” koja u potpunosti izostavlja kutove uklapajući u svoj koncept i prirodne oblike naranče i limete.

Foto: Facebook/MSU

Foto: Facebook/MSU

Kipar Jan Scharrelmann u svojim radovima je u neprestanoj potrazi za novim oblicima, što se odrazilo i na njegovu skulpturu “Prljava ptica” koja svojim neobičnim dimenzijama odiše upravo time. Osim ovih umjetnika na izložbi se mogu pogledati još i radovi Alexandre Bircken, Petera Ewig, Tobiasa Hantmanna, Rite Kanne, Monike Stricker, Nikole Ukića i  Stefana Wissea.

Izložbu su postavili Nataša Ivančević i jedan od izlagača, Nikola Ukić, učinvši je pravom poslasticom za ljubitelje moderne umjetnosti. Ljubitelji klasičnih načina likovnog izražavanja na ovakvom događaju neće doći na svoje, a poneki će se možda i pronaći zbunjenima. Usprkos tome, topla preporuka svima koji nemaju zatvoren pogled na umjetnički izraz. “Rates of exchange” možete posjetiti do 28. studenog u NO galeriji MSU-a.

(Visited 55 times, 1 visits today)
Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(2 votes, average: 4.500 out of 5)

Komentari