Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Ratna razaranja kulturne baštine: Srušen tisuću godina star minaret džamije Umayyad

26.04.2013. Sunčana Bošnjak Brkić
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Sirija je ostala bez jednog od svojih najvažnijih spomenika kulture, kada se u srijedu, 24. 04. 2013.godine, minaret džamije Umayyad iz jedanaestog stoljeća srušio, dok su u ulicama oko njega bjesnile bitke između vlade i pobunjenika.  Ni vlada ni pobunjenici nisu preuzeli odgovornost za ovaj zločin, te i dalje prebacuju krivnju jedni na druge.

Khalpe, Beroea, Halab ash-Shahba, Aleppo

Sirijski grad Aleppo, u kojemu se nalazio minaret, je grad pod zaštitom UNESCO-a. Aleppo je engleski naziv, a u antici je grad zvan Khalpe, Khalibon, dok su ga Grci i Rimljani zvali Beroea (Βέροια). Svoje današnje ime dobio je nakon križarskih ratova. Arapi ga danas zovu Halab, ili  Halab ash-Shahba. To ime se različito prevodi, možda označava željezo ili bakar (nalazišta ovih ruda u području oko grada), a možda znači bijelo, odnosno referira na boju zemlje i kamena oko grada. Postoji i teorija da Halab znači ‘dati mlijeko’. Grad koji ima bogatu kulturnu baštinu, je tokom borbi u Siriji postao stratište podijeljeno na zone pobunjenika i vlade, grad koji su mnogi morali napustiti u strahu za svoj život.
Džamija Umayyad datira većinom iz 12. stoljeća, a srušeni minaret bio je jedan od najstarijih očuvanih dijelova džamije, za koji se pretpostavlja da datira iz 1090. godine. Već u desetom mjesecu je džamija doživjela veća oštećenja tokom borbi vlade i pobunjenika oko prevlasti u starom dijelu grada. Nedavno uništenje minareta je zaprepastilo i rastužilo mnoge. Arheologinja  Helga Seeden smatra kako je rušenje minareta u rangu s rušenjem Taj Mahala ili atenske Akropole.

Anti-vladina novinarska organizacija Aleppo Media Center objavila je amaterski video koji prikazuje uništenu džamiju i mjesto na kojemu je nekoć stajao minaret. U videu jedan od pobunjenika stoji u dvorištu džamije i objašnjava kako je uništen minaret. On kaže da je vladina vojska pokušala osvojiti džamiju pošto-poto, pa makar ga sravnivši s zemljom. Protivničke strane se i dalje međusobno optužuju oko uništenja minareta. Sirijske državne vijesti kažu da su krivi pobunjenici iz  al-Qaide, povezani s grupom Jabhat al-Nusra, dok Sirijska nacionalna koalicija optužuje vladu da je namjerno uništila minaret, počinivši zločin protiv civilizacije i humanosti.

No, ovo nije jedini primjer uništenja. UNESCO kaže da je do sada u borbama oštećeno bar pet od šest sirijskih kulturnih spomenika, koji pripadaju svjetskoj kulturnoj baštini. Crac des Chevaliers, jedan od najbolje svjetski očuvanih križarskih dvoraca je opljačkan, a oštećene su i ruševine drevnog grada Palmyra. Bojne baze obiju strana smještene su na važnim kulturno-povijesnim spomenicima Sirije, kojima zbog toga prijeti uništenje.
Kako se borbe nastavljaju sve je veći ionako ogroman broj ljudskih žrtava, a stvara se i nova crna lista – lista uništenih spomenika sirijske nacionalne, ali i svjetske povijesti i kulture, i sve je jasniji besmisao rata.

(Visited 199 times, 1 visits today)

Komentari